De invoering van de nieuwe doorstroomtoets in groep 8 heeft geleid tot een aanzienlijke afname van het aantal aanmeldingen voor het praktijkonderwijs. Deze verandering was bedoeld om kansengelijkheid te bevorderen, maar heeft onverwachte neveneffecten. Dit meldt de Volkskrant.
Basisscholen zijn nu verplicht om het schooladvies te verhogen als de toetsresultaten van een leerling dit rechtvaardigen. Dit beleid, bedoeld om leerlingen gelijke kansen te bieden, heeft tot gevolg dat minder leerlingen naar het praktijkonderwijs worden verwezen.
Zorgen in het onderwijsveld
Veel onderwijsprofessionals maken zich zorgen over de mogelijkheid dat de nieuwe toets leidt tot te optimistische schooladviezen. De afwijking tussen de inschattingen van leerkrachten en de toetsresultaten roept vragen op over de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van de toets.
Toename van zij-instromers
Scholen zoals Praktijkonderwijs Zutphen zien een toename van leerlingen die overstappen van het vmbo naar het praktijkonderwijs. Dit fenomeen brengt uitdagingen met zich mee voor zowel de schoolorganisatie als de betrokken leerlingen.
Voorbereiding op mogelijke gevolgen
Ondanks de uitdagingen blijven praktijkscholen flexibel en open voor nieuwe leerlingen. Ze overwegen structurele veranderingen om de instroom van nieuwe leerlingen beter te beheersen en zijn voorbereid op de mogelijke gevolgen van de veranderde toetsmethoden.
Door: Nationale Onderwijsgids / Fleur Zomer