Normal_african-american-high-school-student-in-the-classr-2023-11-27-05-08-23-utc

Volgens de recente onderwijsmonitor van Lelystad blijkt dat een groeiend aantal leerlingen uit Lelystad kiest voor middelbare scholen buiten de stadsgrenzen. Dit schooljaar kozen 546 leerlingen, ofwel 12% van alle voortgezet onderwijsleerlingen in Lelystad, voor een school in de omliggende regio's zoals Harderwijk en Dronten. Dit aantal vertoont een lichte stijging ten opzichte van zes jaar geleden, toen 357 leerlingen buiten Lelystad naar school gingen. Dit meldt de Stentor.

De populairste scholen onder Lelystadse leerlingen zijn het Christelijk College Nassau-Veluwe in Harderwijk en het Almere College in Dronten. Tegelijkertijd zijn er ook leerlingen uit nabijgelegen gemeenten zoals Dronten en Almere die voor scholen in Lelystad kiezen, al zijn deze aantallen beduidend kleiner.

Zorgen om onderwijsprestaties

De onderwijsmonitor signaleert enkele zorgwekkende trends: basisschoolleerlingen in Lelystad presteren onder het landelijk gemiddelde op de eindtoets en hebben lagere scores op referentieniveaus zoals rekenen, leesvaardigheid en taal. Daarnaast is het percentage zittenblijvers en het slagingspercentage op middelbare scholen in Lelystad hoger dan het landelijk gemiddelde.

Demografische en onderwijsontwikkelingen

Hoewel het aantal basisschoolleerlingen daalt, neemt het aantal mbo-, hbo- en wo-studenten toe. Er is ook een toename in het aantal leerlingen dat zich ziek meldt op basis van lichamelijke of psychische gronden.

Startkwalificatie en schooluitval

Lelystad kent een hoger aantal inwoners zonder startkwalificatie, zoals een diploma, vergeleken met het landelijk gemiddelde. Het aantal voortijdige schoolverlaters is gestegen, zowel in Lelystad als in de rest van Flevoland en Nederland.

Door: Nationale Onderwijsgids / Fleur Zomer