Normal_backpack-school-2023-11-27-05-01-05-utc

De overgang van de basisschool naar het voortgezet onderwijs is een spannende en soms overweldigende tijd voor leerlingen en hun ouders. Een goede voorbereiding kan deze overgang gemakkelijker maken. Een belangrijk onderdeel van deze voorbereiding is het aanschaffen van schoolspullen. Wij helpen jullie, door middel van een handige lijst, met de voorbereidingen op het voortgezet onderwijs. Lees hier alles wat jij moet kopen voordat je begint als brugpieper.

Schoolboeken en werkboeken

De meeste scholen geven je een boekenlijst waarop alle benodigde boeken staan. Deze kunnen nieuw of tweedehands gekocht worden. Weet je nog niet zeker of je een boek wel of niet nodig hebt? Wacht dan even af en vraag het de docent zodra het jaar is begonnen.

De werkboeken worden meestal uitgedeeld vanuit school.Deze worden vaak gebruikt voor vakken zoals wiskunde, taal en biologie en bevatten opdrachten die leerlingen moeten maken.

Schriften en notities

Ten eerste heb je notitieboekjes nodig voor het maken van aantekeningen tijdens de les of het schrijven van een samenvatting voor een toets. Dit kan ook in lijnen- en ruitjesschriften. Deze blokken worden ook voornamelijk gebruikt voor vakken zoals wiskunde. Ringbanden en tabbladen zijn handig voor het organiseren van losse aantekeningen en werkbladen die je tijdens de lessen ontvangt. Zo houd je alles gelijk vanaf het begin georganiseerd en netjes.

Agenda

Een schoolagenda is essentieel om huiswerk, toetsen en andere belangrijke data bij te houden. Je kunt een online agenda bijhouden, maar er wordt altijd aangeraden een fysieke agenda aan te schaffen. Hierdoor onthoud je alle belangrijke momenten beter.

Schrijfmateriaal

Tijdens het aanschaffen van een etui is het natuurlijk ook belangrijk dat daar materialen in komen die je gebruikt tijdens de lessen. Hieronder hebben wij een lijstje gemaakt met alle benodigdheden.

Pennen, zowel blauw als zwart, kleurpotloden, stiften en gewone potloden. Het is belangrijk dat je zowel blauwe als zwarte pennen hebt, omdat het soms niet is toegestaan met één van de twee kleuren te schrijven tijdens een toets. Gewone potloden zijn handig tijdens het berekenen en schetsen van sommen bij wiskunde. Vergeet dan ook zeker niet een puntenslijper.

Daarnaast markeerstiften en correctiemiddelen. Dit is handig voor het markeren van belangrijke teksten in boeken of notities. Zodra je een foutje maakt kun je dit met de correctiemiddelen zoals een gum weer gemakkelijk verwijderen.

Rekenen en meten

Voor exacte vakken zoals wiskunde en natuurkunde is een goede rekenmachine onmisbaar. Sommige scholen hebben specifieke eisen, zoals een grafische rekenmachine. Een geodriehoek en een liniaal zijn essentieel voor wiskundige en meetkundige opdrachten. Een passer gebruik je voor het maken van cirkels en bogen in wiskundige tekeningen.

Schooltas

Straks moet je met erg veel boeken gaan sjouwen.Een stevige tas die groot genoeg is om boeken, schriften, en andere benodigdheden te dragen is dan ook noodzakelijk. Rugzakken zijn vaak de beste keuze vanwege het comfort en de capaciteit. Eastpak is een erg bekend en populair merk onder leerlingen op de middelbare school.

Kleding en gymspullen

Als de school een uniform heeft, moet dit aangeschaft worden. Zo niet, dan moeten leerlingen kleding kopen die aan de dresscode van de school voldoet voor de gym. Je hebt nodig: een t-shirt, korte broek, eventueel een trainingspak voor buiten, binnen- en buitensportschoenen en een gymtas.

Technologie

Veel scholen maken gebruik van digitale leeromgevingen, dus een laptop of tablet kan nodig zijn. Controleer de specifieke eisen van de school. Voor het opslaan en vervoeren van digitale bestanden en projecten is een USB stick handig.

Overig

Een lunchbox en drinkfles.Gezonde snacks en voldoende drinken zijn belangrijk voor een lange schooldag.Als jij op de fiets naar school gaat, zorg dan voor een stevige fiets, een slot, en eventueel regenkleding.Sommige scholen bieden kluisjes aan voor het opbergen van persoonlijke spullen. Controleer of hier extra kosten aan verbonden zijn.

Nu ben jij helemaal klaar

Jij hebt nu alles om het voortgezet onderwijs succesvol in te gaan. Benieuwd welk nieuws er zich nog meer afspeelt wat betreft de middelbare school? Kijk dan vooral verder op de Nationale Onderwijsgids.

Door: Nationale Onderwijsgids / Michelle Klos