Normal_pexels-zino-bang-10440-54539

De grote campus voor voortgezet onderwijs in Emmeloord, de VO-Campus, loopt tegen problemen aan nu de betrokken onderwijsinstellingen, het Emelwerda College en de VariO Onderwijsgroep, niet langer samen in één gebouw willen zitten. Dit onverwachte nieuws heeft geleid tot bezorgdheid in de politiek, vooral bij de Politieke Unie en ChristenUnie-SGP, die inmiddels schriftelijke vragen hebben gesteld. Dit meldt de Stentor.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat het Emelwerda College en de scholen van VariO Onderwijsgroep, waaronder het Zuyderzee Lyceum en de Bonifatius Mavo, samen zouden verhuizen naar één gebouw op het terrein van het Emelwerda College. Echter, uit een recente memo van het college van Noordoostpolder blijkt dat beide instellingen nu de voorkeur geven aan twee aparte gebouwen. In een gezamenlijke brief aan de gemeente geven ze aan dat ze nog steeds samen op dezelfde campus willen zitten, maar niet meer in hetzelfde pand.

Voorkeuren en besprekingen

De afgelopen zes maanden hebben de schoolbesturen van Emelwerda en VariO overleg gevoerd over hoe de campus aangestuurd moet worden. VariO is voorstander van een volledige fusie, terwijl Emelwerda kiest voor een minder vergaande samenwerking en tegelijkertijd bezig is met een fusie met het Berechja College op Urk. Deze nieuwe koers betekent dat het ontwerp voor de campus opnieuw moet worden aangepast, wat extra kosten met zich meebrengt. De schoolbesturen hebben eerder afgesproken dat zij deze kosten zelf zullen dragen.

Politieke bezorgdheid

Raadslid Albertine Evers van de Politieke Unie en haar collega's zijn verbaasd over deze onverwachte wending, vooral omdat de memo verschijnt terwijl veel politici op vakantie zijn. Evers wil weten waarom deze wijziging in zo'n laat stadium plaatsvindt en waarom de schoolbesturen zich vrij voelen om een geheel nieuw ontwerp te eisen terwijl er al een voorlopig ontwerp is. De PU wil ook weten wat de financiële implicaties zijn en of er is overwogen om het project geheel stop te zetten, en zo ja, welke alternatieven er zijn.

Belang van de campus

Jelmar Halma van de VVD, die eerder als bestuursadviseur voor het Emelwerda College en het Berechja College werkte, benadrukt het belang van de campus voor de toekomst van het onderwijs in de Noordoostpolder. Hij wijst erop dat vertragingen in het project de kosten zullen verhogen en vraagt zich af hoe de geplande versterking van het onderwijs gerealiseerd kan worden als de twee stichtingen niet onder één dak opereren.

Toekomst van het project

De gemeente Noordoostpolder komt voor het eind van het jaar met een nieuw voorstel en zal na de zomer de politiek informeren. Zowel Evers als Halma benadrukken de noodzaak van duidelijkheid en voortgang, waarbij Halma opmerkt dat het op dit moment vooral speculeren is over de toekomst van het project.

Door: Nationale Onderwijsgids / Fleur Zomer