OCW bezuinigt miljoenen euro's op doorstroom vmbo-mbo-hbo

Het ministerie van OCW heeft het besluit genomen om te bezuinigen op projecten die de doorstroom van vmbo, mbo en hbo moeten stimuleren. Daarbij gaat het dan vooral in sectoren waar momenteel een groot personeelstekort is. Dat meldt ScienceGuide.

De Versterking Aansluiting Beroepsonderwijskolom is juist in het leven geroepen om de overgang en samenwerking tussen het voortgezet onderwijs, mbo en hbo te verbeteren. Het doel ervan is om de doorstroom van studenten te verbeteren en het verminderen van uitval.

Doorstromen 

Leerlingen en studenten zouden binnen de opleidingen van de beroepsonderwijskolom makkelijk moeten kunnen doorstromen. De onderwijsprogramma’s van het voortgezet onderwijs, mbo en het hbo moeten wel zo goed mogelijk op elkaar aansluiten.

Krimpregio's 

In de zomer van 2023 werd er een start gemaakt met de Subsidieregeling Versterking Aansluiting Beroepsonderwijskolom. Volgens voormalig minister van Onderwijs, Robbert Dijkgraaf, was de subsidieregeling van harte welkom in de krimpregio’s. Vanuit die regio’s was het belangrijk om te investeren in een soepele doorstroming om uitval binnen de onderwijssectoren te voorkomen.

Het aanbod in onderwijs is in de krimpregio’s namelijk beperkt. Een andere opleiding zoeken in dezelfde regio is een stuk lastiger. Een betere doorstroming in de beroepsonderwijskolom kan ervoor zorgen dat leerlingen en studenten in de regio blijven als er genoeg kansen op onderwijs zijn.

Netwerk Noord-Holland en Flevoland 

Alle mbo’s en hogescholen uit Noord-Holland en Flevoland zijn bijvoorbeeld aangesloten bij het netwerk Noord-Holland en Flevoland. Dat netwerk kijkt ook of de doorstroom van het mbo naar het hbo goed werkt en waarom.

Bezuinigen 

Jaarlijks is er 50 miljoen euro voor bepaalde projecten beschikbaar, maar de minister en staatssecretaris hebben nu het besluit genomen om te bezuinigen. Van 50 miljoen euro gaan ze terug naar 32 miljoen euro en vanaf 2025 naar 39 miljoen euro. Deze verlagingen van 17,64 miljoen euro in 2024 en 11,34 miljoen euro in 2025 zijn het gevolg van herprioritering binnen de begroting van OCW.

In het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB is afgesproken dat ze gaan bezuinigen op alle subsidies binnen alle ministeries. Het blijft niet alleen bij het ministerie van OCW.  Specifiek geldt wel voor het ministerie van OCW dat het kabinet wil ‘stoppen met de wildgroei aan subsidies en deze wil omzetten in een sterke en structurele financiering.’

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk