Normal_rss_entry-438873

BNNVARA en het programma Spuiten en Slikken lanceren een campagne om veilig vrijen beter onder de aandacht van jongeren te brengen. Via een website en diverse onlinefilmpjes willen ze informatie geven over soa's en de risico's van seks zonder condoom. Ook zijn er voorlichtingsvideo's gemaakt die uitleggen hoe je fijne, veilige seks kunt hebben. Daarnaast geven de omroep en het programma gratis 10.000 pakjes met twee condooms en een zakje glijmiddel weg, maakte BNNVARA vrijdag bekend.

Spuiten en Slikken begint de actie omdat uit recente cijfers blijkt dat maar de helft van de jongeren die seksueel actief zijn een condoom gebruikt. Ook blijkt uit onderzoek van Motivaction dat BNNVARA heeft laten doen dat van de jongeren die geen condoom hebben gebruikt bij de laatste keer seks, bijna driekwart geen soatest heeft gedaan.

Overheid blijft stil

De makers van het programma vinden het een zorgelijke ontwikkeling dat "hoewel de GGD en Soa Aids Nederland al jaren aan de bel trekken en hun roep om ingrijpen steeds luider wordt, de overheid stil blijft. De laatste voorlichtingscampagne over veilige seks is in 2011 stopgezet."

Aidsfonds - Soa Aids Nederland waarschuwde eerder deze maand ook voor het gebrek aan overheidsvoorlichting over veilig vrijen en de gevolgen daarvan. Sommige gemeenten springen wel in het gat dat is gevallen door gebrek aan landelijke voorlichting en preventie. Zo verstrekt de gemeente Diemen gratis condooms om veilige seks onder jongeren te bevorderen.

Door: ANP