Scholieren uit Steenbergen ervaren minder stress dan tijdens corona

Scholieren in Nederland hebben nog meer stress dan eerder, alleen in Steenbergen lijkt dat anders te gaan dan in de rest van het land. In de plaats hebben zo’n 520 scholieren last van stress en dat zijn er minder dan twee jaar terug. Dat meldt BN DeStem.

Het aantal gestreste middelbare scholieren steeg landelijk van 44 naar 49 procent. Dat blijkt uit een onderzoek van de GGD’en en het RIVM.

Stress door school en huiswerk 

School en huiswerk zijn de belangrijkste bronnen van stress. Daarna volgen de thuissituatie, eigen problemen, de mening van anderen, van alles dat ‘moet’ of meerdere stressfactoren tezamen. Zo’n 360 leerlingen, oftewel drie op de tien, ervaart het vaakst of zeer vaak school- en huiswerkstress in Steenbergen.

Mondiger 

Volgens Francine Oomen, auteur van onder andere Hoe overleef ik de brugklas?, denkt dat scholieren sneller aangeven dat ze gestrest zijn omdat ze mondiger zijn geworden.

Prestatiedruk 

188.000 tweede- en vierdeklassers deden mee aan het onderzoek. Zij kregen ook de vraag of ze last hadden van prestatiedruk. Drie op de tien scholieren uit Steenbergen gaven aan dat ze daar vaak last van hebben. Als je alle leerlingen daarbij optelt dan kom je uit op 370 scholieren met een ongezonde prestatiedruk.

Bij de Kindertelefoon komen regelmatig telefoontjes binnen van kinderen die zich zorgen maken over school. Ze maken zich zorgen over proefwerken die ze moeten herkansen en over cijfers. Volgens Oomen schuilt het probleem in al die toetsen en testen. “Op school gaat het alleen nog maar over cijfers en niet over zelfkennis en zelfontplooiing.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk