Scholieren kopen bij fietsenwinkels vooral 'normale' fietsen in plaats van fatbikes

De nieuwe lichting middelbare scholieren koopt bij fietsenwinkels in de provincie Groningen nog altijd een ‘normale’ of elektrische fiets in plaats van een fatbikte. Dat meldt RTV Noord.

Roelfs Tweewielers in Veendam merkt dat het druk is vanwege de schooljeugd. “Van half maart tot half september loopt het fietsseizoen. De piek die we nu beleven is vooral de jeugd die weer naar school gaat.” Er wordt volgens eigenaar Ruud Roelfs vooral gekozen voor een ‘robuuste fiets’ die de gehele schoolperiode mee kan.

Niet-elektrische fiets 

Iets meer dan de helft van de jeugd koopt een niet-elektrische fiets, zo stelt Erwin Koerts van Bike Totaal Lambeck uit Appingedam. Koerts maakt daarbij de aantekening dat het wel afhankelijk is van waar je woont. Naar de campus fietsen vanuit Delfzijl of Appingedam doe je het liefst op een normale fiets met drie versnellingen. “Die werkt dan prima”, zo stelt hij. “Maar moet je meer dan tien kilometer fietsen, dan gaan ze vaak voor een elektrische fiets.”

Verschil tussen scholieren en studenten 

Een paar jaar geleden werd er geen 2350 euro voor een schoolfiets betaald. Bram van Santen van Pims Fietsen uit Groningen ziet een groot verschil tussen scholieren en studenten. “Studenten komen hier niet, die gaan voor de Swapfiets. Buitenlandse studenten kopen vaan een tweedehands fiets. Middelbare scholieren gaan voor een gewone fiets of een ‘transport’ elektrische fiets. Dat is een e-bike met een rekje en een mandje aan het stuur.”

Fatbike 

Gaan scholieren niet juist op een fatbike naar school? Veel fatbikes worden goedkoop aangeschaft via het internet en als er onderhoud nodig is komen ze pas bij de fietsenwinkel. “Die exemplaren komen vaak uit China. Een lekke band plakken is vaak al een heel ding. Ik trek mijn handen daarvan af”, zegt Damster fietsverkoper Koerts.

Ook Van Santen van Pims repareert geen fatbikes meer die niet verkocht zijn bij de fietsenzaak. Hij heeft zelfs een bordje aan het pand hangen. “Niemand wil die goedkope Chinese troep repareren, met onderdelen die je alleen bij de leverancier kan kopen. Het is levensgevaarlijk om op die goedkope dingen te fietsen.”

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk