Onderwijsassistent ontslagen vanwege kwetsende uitspraken Paarse Vrijdag

Onderwijsassistent Benny Elwuar is door het Insula College terecht ontslagen. De school hoeft de man niet opnieuw aan te nemen, zo oordeelde het gerechtshof in Den Haag dinsdag 3 september. Dat meldt het AD.

De school uit Dordrecht besloot Elwuar te ontslaan nadat hij tijdens Paarse Vrijdag 2022 leerlingen lastigviel. Een aantal scholieren wilden steun betuigen aan de LHBTQIA+-gemeenschap, maar volgens Elwuar waren homoseksuelen ziek en zouden ze naar de hel gaan. Een aantal maanden na het ontslag stonden radicale evangelisten voor de school te demonstreren.

Kwetsende uitspraken 

Voor leerlingen die extra onzeker zijn over hun geaardheid of die bij de LHBTQIA+-gemeenschap horen zijn de uitspraken van Elwuar kwetsend, zo oordeelde het hof.  “Leerlingen waarover hij zorg moest dragen kregen zijn uitspraken te horen.”

De rechters geven toe dat er een recht is op godsdienstvrijheid. Echter werd er van Elwuar als onderwijsassistent iets anders verwacht. Een veilige school voor leerlingen en collega’s iets daarbij een belangrijk punt.

Agressieve leerlingen

Volgens Elwuar waren de leerlingen agressief tegen hem, maar volgens het gerechtshof klopt daar niet van. “Als onderwijsassistent met jarenlange ervaring mag je ervan uitgaan dat hij zich niet door middelbare scholieren op de kast laat jagen.”

Standpunt 

De school heeft heel lang op Elwuar ingepraat, maar zijn standpunt veranderde niet. Daarom is het ontslag meer dan terecht, zo redeneren de rechters.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk