De Algemene Onderwijsbond (AOb) wil graag een landelijk bevel instellen voor het gebruiken van kunstmatige intelligentie (AI) in het klaslokaal. Docenten en scholen weten nog te weinig over AI. Scholen weten onderling ook verschillende dingen en dat zorgt voor extra risico’s. Dat meldt de NOS.
Leerlingen kunnen tegenwoordig hun werkstuk laten maken door ChatGPT en de lesstof wordt mogelijk beïnvloed door techbedrijven. Daarom waarschuwen deskundigen het onderwijs al geruime tijd voor de risico’s van AI.
AI
In de klas wordt AI al wel toegepast, maar het onderwijs zelf heeft nog niet duidelijk voor ogen hoe we hiermee moeten werken, zo stelt AOb-vicevoorzitter Jelmer Evers. Als je als school AI gebruikt, doe je net alsof het normaal is.
Nog te weinig onderzoek
Naar kunstmatige intelligentie binnen het onderwijs is nog weinig onderzoek gedaan. Vorig jaar liet de NOS leerlingen zien die ChatGPT raadpleegden voor hun huiswerk en ze werden niet betrapt. Digitalisering in het onderwijs ziet ook het College voor de Rechten van de Mens als iets zorgelijks.
Richtlijn
Docenten zouden een richtlijn moeten hebben om meer bewustzijn te creëren. Gevoelige dingen zoals bijvoorbeeld de data van leerlingen moeten niet terechtkomen bij een techbedrijf met een slechte beveiliging. Docenten en leerlingen moeten handvatten krijgen over hoe ze het beste AI kunnen gebruiken. “In de klas mogen tegenwoordig ook geen mobiele telefoons meer en daar hebben we jaren over gedaan. We kunnen hier iets van leren voor AI-gebruik”, aldus Evers.
Andere organisaties binnen het onderwijs, zoals het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, zouden eigenlijk samen moeten werken met de AOb aan een richtlijn.
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk