Technasium leerlingen maken junior troonrede met AI bij GeoFort

Terwijl Koning Willem-Alexander tijdens Prinsjesdag traditioneel de troonrede voordraagt, brengen jongeren in Nederland hun eigen boodschap naar voren met de Junior Troonrede. GeoFort organiseert jaarlijks deze alternatieve troonrede, waarin jongeren hun visie op de toekomst delen. Dit jaar wordt de Junior Troonrede voor het eerst volledig gerealiseerd met behulp van de nieuwste AI-technologieën. Dat meldt Stichting GeoFort.

Technasium leerlingen van het Fortes Lyceum in Gorinchem nemen deel aan dit innovatieve project. Waar eerdere edities van de Junior Troonrede werden omgezet in creatieve vormen zoals een Minecraft troonrede en kunstwerken van gerecycled materiaal, ligt de focus dit jaar op muziek. De jongeren gebruiken ChatGPT om songteksten te creëren die vervolgens door een AI-muziekprogramma worden omgezet in een rap-, disco- of rocknummer.

"De Junior Troonrede biedt jongeren een unieke kans om hun stem te laten horen," zegt Willemijn Simon van Leeuwen, directeur van GeoFort. "Door de combinatie van creativiteit en technologie kunnen zij op een vernieuwende manier uiting geven aan hun ideeën en zorgen."

Muzikaal statement 

Met dit initiatief wil GeoFort niet alleen de betrokkenheid van jongeren bij maatschappelijke kwesties vergroten, maar hen ook laten kennismaken met de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie. Het eindresultaat, een muzikaal statement van de jeugd, wordt de tweede dinsdag van september (10 september) gepresenteerd bij GeoFort.

Junior Troonrede 

GeoFort heeft de ambitie om deze Junior Troonrede jaarlijks met 200.000 schoolkinderen samen te stellen. Het doel is om jongeren op een positieve manier te activeren om goed na te denken over de toekomst, maar ook om zelf aan de slag te gaan. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door GeoFort in samenwerking met de Provincie Gelderland, Gemeente West Betuwe, het Duurzaamheidsfonds Betuwewind en het Regionaal Stimuleringsfonds RSF.

Door: Nationale Onderwijsgids