Vrijdag is ov-vergoeding voor stage praktijkonderwijs geregeld

Leerlingen in het praktijkonderwijs krijgen binnenkort een ov-vergoeding als ze stage lopen. Dat heeft staatssecretaris Mariëlle Paul (Funderend Onderwijs) de Tweede Kamer laten weten in een debat. Vrijdag publiceert ze een subsidieregeling die de stagelopende leerlingen tegemoetkomt om de periode tot 2026 te overbruggen, als hier structureel geld voor wordt vrijgemaakt.

Specifiek gaat het om de circa 1200 leerlingen in het praktijkonderwijs die de entreeopleiding volgen. Deze is vergelijkbaar met een opleiding op het eerste niveau van het mbo. Maar studenten op het mbo kunnen wel gebruikmaken van studiefinanciering - waar ook een studentenreisproduct bij hoort - en leerlingen in het praktijkonderwijs niet. Scholieren in het praktijkonderwijs hebben hier bijvoorbeeld last van als ze stage lopen.

Dat komt doordat praktijkonderwijs in tegenstelling tot het mbo onder het voortgezet onderwijs valt. Dat heeft wel weer andere financiële voordelen. Zo is het onderwijs in principe gratis en ontvangen ouders nog kinderbijslag.

Wijzigingsvoorstel

Het vorige kabinet heeft al geregeld dat de scholieren van het praktijkonderwijs vanaf 2026 hun ov-vergoeding krijgen, maar daar neemt de Tweede Kamer geen genoegen mee. Begin dit jaar was er ruime steun voor een wijzigingsvoorstel van GroenLinks-PvdA om dit eerder te regelen.

Daarom heeft staatssecretaris Paul een plan uitgewerkt. Komende vrijdag publiceert ze een subsidieregeling. Om de administratieve lasten zo laag mogelijk te houden hoeven scholen in het praktijkonderwijs hier geen aanvraag voor in te dienen. Het geld wordt dit najaar vanzelf toegestuurd. Voor deze regeling trekt de staatssecretaris 2 miljoen euro uit.

Door: ANP