Deel 1 van het podcastgesprek met Simon Cageling over FC Groningen en het bewegingsonderwijs kon je gisteren al lezen op de Nationale Onderwijsgids. Vandaag gaan we het hebben over hoe FC Groningen leerlingen over de streep trekt om mee te doen aan de bewegingsprogramma’s.
Cageling vindt dat, naast het feit dat de motorische vaardigheden van kinderen flink achteruitgaan, ook het plezier tijdens een gymles vaak vergeten wordt. “Volgens mij is plezier de basis om een leven lang te bewegen. Want als je het niet leuk vindt, dan stop je vrij snel met naar de sportschool gaan of met sporten in het algemeen.”
De trainers van FC Groningen proberen het plezier bij de kinderen aan te wakkeren in combinatie met een stukje autonomie en kinderen de vrijheid geven in de manier van bewegen. En ze daarin ook de kans te geven om zich verder in te ontwikkelen.
Bewegend leren
Natuurlijk blijven er altijd kinderen die sporten echt niet leuk vinden en na schooltijd liever achter een scherm duiken om een potje te gaan gamen. Hoe trek je deze kinderen over de streep? Natuurlijk zijn er volgens Cageling altijd kinderen die niet van sport houden. Maar voor hen zou je bewegend leren in het klaslokaal kunnen toepassen of de lift afsluiten zodat ze wel met de trap moeten. “Of die kinderen stimuleren door niet met de auto, maar met de fiets naar school te gaan. Op die manier gaan kinderen onbewust bewegen en dan geloof ik ook dat ze uiteindelijk wel gaan sporten.”
Het hoeft ook niet altijd over sporten te gaan. “Niet iedereen hoeft te voetballen. Als jij het fijn vindt om iedere dag een wandelingetje te maken of te fietsen of als kind buiten te spelen, dan is dat ook goed. Zolang je maar beweegt. Niet dat je hele dag in de schoolbanken zit en ’s avonds ook nog gaat gamen.”
'Trainen als een prof' tijdens de vakanties
Voor kinderen van zes tot veertien jaar biedt FC Groningen ‘Trainen als een prof’ aan. Tijdens de vakanties organiseert de club voetbalkampen en clinics. “Wij vinden het gewoon heel erg belangrijk dat kinderen blijven bewegen. Ook tijdens de vakanties.”
Veel kinderen zijn geïnteresseerd in ‘Trainen als een prof’. Maar ook ouders die tijdens de vakanties moeten werken en geen andere opvang kunnen regelen, vinden dit een goede oplossing. “Iedereen mag ook aan het programma meedoen, maar is dit wel meer iets voor kinderen die voetbal erg leuk vinden.”
FC Groningen Uitdaging
Het nieuwste beweegprogramma van FC Groningen heet ‘FC Groningen Uitdaging’. Dat is een maatschappelijk diensttijdprogramma kinderen vanaf 12 jaar. Dit programma wordt uitgevoerd op middelbare scholen, in het speciaal onderwijs, maar ook bij een aantal zorginstellingen. “Kinderen krijgen 16 weken lang zowel theorie als praktijk. Daarin kunnen zij hun eigen talenten ontwikkelen.”
Op dit moment werken vijf verschillende scholen mee aan het programma dat nu een jaar bestaat. “Voor scholen in de regio is dit een heel erg mooi programma. We gaan niet alleen voetballen, maar bijvoorbeeld ook kickboksen. En de kinderen krijgen ook een weerbaarheidstraining.”
Cageling geeft aan dat er goed contact in met de onderwijsinstanties wat betreft het organiseren van zo’n programma. Want we weten allemaal dat het op de middelbare school erg druk is met veel lessen en huiswerk. "Het programma kan georganiseerd worden tijdens schooltijd, voordat de school begint of meteen nadat de school uit is."
In het stadion kijken?
Als de trainers van FC Groningen naar de scholen komen, stellen kinderen dan ook de vraag of ze eens in het stadion mogen kijken? Cageling geeft aan dat tijdens de Scholentour vragenlijsten worden uitgedeeld. “Die kunnen ze invullen met hun ouders en daarvoor krijgen ze een gratis kaartje voor een wedstrijd. Zo kunnen ze eens een keer gratis naar FC Groningen. Soms gaan ze met de hele klas of met de hele school.”
Cageling werd laatst nog opgebeld door de een vader die hij toevallig kent. “Hij zei dat zijn zoontje zo enthousiast was geworden van de Scholentour, dat hij meteen op voetbal is gegaan. Ze waren ook meteen naar de fanshop gereden voor een shirt van FC Groningen en een kaartje voor de volgende wedstrijd.” Cageling vindt dat heel mooi, maar het gaat uiteindelijk om het leveren van een bijdrage in het bewegingsonderwijs.
Sportlessen in het stadion van FC Groningen worden overigens niet gegeven. “Onze grasmeester wordt niet heel blij van heel veel kinderen op het voetbalveld.” Wel komen er weleens klassen of scholen op uitnodiging naar het stadion of op het trainingscomplex bij Corpus Den Horn.
In het bezit van een voetbal
Het doel van FC Groningen is dat in 2030 ieder kind in de provincie Groningen in het bezit moet zijn van een voetbal. Dat is dan weliswaar symbolisch, maar samen met ambassadeur en oud-voetballer Arjen Robben heeft FC Groningen een bal ontwikkeld. “Wij vinden namelijk dat ieder kind minimaal één bal thuis moet hebben. Niet alleen om te voetballen, maar je kan er ook andere sporten mee doen of gewoon mee buitenspelen.”
FC Groningen werkt daarvoor ook heel nauw samen met het Jeugdfonds Sport & Cultuur en Stichting Leergeld. “Die zorgen ervoor dat de ballen op de juiste plekken terechtkomen, dus ook bij de gezinnen die het niet kunnen betalen. En we richten ons specifiek op de kinderen die nog geen bal in hun bezit hebben. Daarmee hopen we dat we ze kunnen stimuleren om te gaan bewegen.”
Hele schooldag in beweging blijven
De grootste droom van Cageling is dat uiteindelijk kinderen de hele schooldag door bewegen. “Dat de kinderen voordat ze aan hun schooldag beginnen, al een wandeling maken. Dat je in de pauzes beweegt en dat je na schooltijd iets van beweging doet. ’s Avonds lekker sporten. Als dat elke dag gebeurt, dan denk ik dat we over 30 jaar een groot gedeelte van dit probleem hebben opgelost.”
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk