Oppositiepartijen: het is woensdag erop of eronder voor onderwijsdeal

Woensdag wordt duidelijk of de coalitie en de oppositiepartijen CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 tot een akkoord kunnen komen over de onderwijsbegroting. Het is dan "erop of eronder", zei Mirjam Bikker van de ChristenUnie na een kort overleg. Het probleem is de dekking, aldus Henri Bontenbal van het CDA.

De oppositiepartijen hebben een nieuw voorstel op tafel gelegd. "Ik weet echt niet waar we uitkomen. Ik denk wel dat we in een moeilijke fase zitten", aldus Bontenbal. "Ik denk dat we nog wel redelijk ver uit elkaar liggen." Het voorstel dat de vier coalitiepartijen hebben gedaan voor de dekking is voor de christendemocraat in elk geval onvoldoende.

Langstudeerboete schrappen 

De oppositie wil een deel van de 2 miljard euro aan bezuinigingen terugdraaien. De coalitie is onder meer bereid de langstudeerboete te schrappen en de maatschappelijke dienstplicht grotendeels in stand te houden. Hoe dat moet worden betaald is nu het grote probleem. De coalitie moet volgens het CDA "pijnlijke keuzes" maken.

Onderwijsbegroting 

De coalitiepartijen zouden hebben voorgesteld om elders op de begroting van onderwijs te snijden om zo tegemoet te kunnen komen aan de wensen van de oppositie. Dat ziet Bontenbal in elk geval niet zitten. "Je gaat niet een bezuiniging ongedaan maken door op hetzelfde ministerie weer te bezuinigen. Dat lijkt me tamelijk onlogisch."

Stemmen over de begroting 

VVD-leider Dilan Yeşilgöz zei nog wel hoopvol te zijn dat de partijen eruit komen. "Ik zie dat anders", zei ze over het gat tussen oppositie en coalitie. Ook Nicolien van Vroonhoven van NSC denkt dat ze er met een beetje goede wel uit moeten kunnen komen. "Ik ga ervan uit dat we er deze week uit kunnen komen", zei Geert Wilders (PVV). De Tweede Kamer gaat donderdag stemmen over de begroting van minister Eppo Bruins van Onderwijs.

Door: ANP