Normal_paarse_vrijdag__lhbti__ballonnen__verjaardag__feest

Paarse Vrijdag, bedoeld om de acceptatie van lhbti-leerlingen te bevorderen, leidt op steeds meer middelbare scholen tot spanningen. Uit een onderzoek van NOS Stories blijkt dat driekwart van de scholen aangeeft dat de dag onenigheid veroorzaakt. Dit varieert van vernielde posters en verhitte discussies tot oproepen om in zwart te komen of regenboogvlaggen die in brand worden gestoken. Sommige scholen kiezen ervoor om de dag aan te passen, te vervangen door een algemene respectdag, of er zelfs helemaal mee te stoppen. Dit meldt NOS.

Volgens de reacties van 125 scholen en 1600 scholieren zijn incidenten op Paarse Vrijdag geen uitzondering. Naast materiële schade, zoals posters van muren rukken, ervaren lhbti-leerlingen vaak persoonlijke aanvallen. Scholieren worden bijvoorbeeld uitgescholden, bespuugd of belachelijk gemaakt op sociale media. Sommigen blijven thuis uit angst voor confrontaties.

Tim, een trans leerling van 14, vertelt anoniem dat hij regelmatig wordt gepest en vreest voor nog meer pesterijen als hij zijn identiteit deelt. Hij hoort beledigingen zoals "vieze flikker" en wordt fysiek lastiggevallen in de klas.

Reacties van scholen

Op het Zaanlands Lyceum in Zaandam hebben incidenten, waaronder een stinkbom en negatieve reacties op sociale media, geleid tot aanpassingen. De organisatie van de dag is naar een minder drukke plek verplaatst, en de viering is soberder geworden. Docent Bas Hageman benadrukt echter dat stoppen geen optie is: "Dat zou een zwaktebod zijn. Gelijkheid voor iedereen moet duidelijk worden gemaakt."

Verschillende perspectieven

Hoewel velen de dag belangrijk vinden, zijn er ook scholieren die Paarse Vrijdag overdreven noemen. Sommigen wijzen op het bestaan van andere lhbti-gerelateerde evenementen, zoals Coming-Outdag en Pride-maand. Anderen noemen religieuze redenen voor hun afwijzing van de boodschap van de dag.

COC Nederland: "Juist blijven uitspreken"

Lhbti-belangenorganisatie COC Nederland vindt het verontrustend dat scholen besluiten Paarse Vrijdag te annuleren of te vervangen. Freek Janssens van het COC benadrukt dat lhbti-leerlingen nog altijd vaker gepest worden dan andere leerlingen, wat onacceptabel is. Volgens Janssens moeten scholen zich blijven uitspreken en zorgen voor een veilige omgeving, al kunnen ze zelf bepalen hoe ze dat invullen.

Uitdaging voor scholen

Uit een onderzoek in opdracht van het ministerie van Onderwijs blijkt dat één op de zes leerlingen zich niet durft uit te spreken over hun seksuele oriëntatie of genderidentiteit. Dit onderstreept hoe kwetsbaar lhbti-leerlingen zijn en hoe belangrijk het is dat scholen hen blijven steunen. Terwijl sommige scholen moeite hebben om een balans te vinden, blijft de kernboodschap van Paarse Vrijdag: iedereen moet zichzelf kunnen zijn op school.

Door: Nationale Onderwijsgids / Fleur Zomer