Normal_9444

BREDA - Wat Frank van Esch betreft, bestuursvoorzitter van onderwijsstichting INOS Breda, is de grens na ettelijke jaren bezuinigen nu bereikt. Dat meldt Bredavandaag.nl. Nog meer snijden levert een instabiele situatie op.

Onlangs kwam de sectororganisatie PO-raad met het bericht naar buiten dat er jaarlijks voor ongeveer 900 miljoen euro wordt bezuinigd op het basisonderwijs. Bezuinigingsafspraken worden dan misschien wel nagekomen, maar hebben tot gevolg dat met name jonge leerkrachten de bons krijgen.

Van Esch geeft aan dat de kosten voor het onderwijs ieder jaar toenemen, maar dat dit slechts deels door de overheid wordt gecompenseerd. Dit heeft tot gevolg dat leerlingen die extra ondersteuning nodig hebben dit niet kunnen krijgen.

Ook het gegeven dat scholen financieel niet in staat zijn om jonge docenten een kans te geven zal desastreuze gevolgen hebben voor de toekomst. Een lerarentekort is aanstaande, dat is duidelijk, maar er is momenteel geen budget om hiervoor maatregelen te treffen.

De reactie van Van Esch is niet enkel een noodkreet; hij draagt ook suggesties aan. Zo meent hij dat het kabinet eens goed het ziekteverzuimbeleid onder de loep moet nemen. "Door het huidige systeem van verplichte verzekering zijn er voor scholen onvoldoende prikkels om docenten snel weer aan het werk te krijgen. Daar valt financieel veel terrein te winnen."

Toch vraagt Van Esch zich vooral af of het kabinet wel voldoende de ernst van de situatie inziet. "De 26 bij ons aangesloten basisscholen zijn nu nog allen als ‘goed' beoordeeld door de Onderwijsinspectie. Maar op den duur hebben deze maatregelen effect op de kwaliteit van het onderwijs."

© Nationale Onderwijsgids