Normal_klas_lokaal_leeg
Amsterdamse schoolgebouwen zijn niet klaar voor passend onderwijs. Dat stellen leraren en schoolleiders in een enquête die D66 hield in de hoofdstad. Van de 116 scholen die deelnamen aan de enquete gaf de helft (53%) aan dat er fysieke aanpassingen nodig zijn voor het bieden van een passende onderwijsplek voor zorgleerlingen. Passend onderwijs start al komend schooljaar (1 augustus).
D66-fractievoorzitter Jan Paternotte: “Het komt nu al veel voor dat op een drukke gang op een basisschool een tafel en stoel staan waar een bordje ‘stiltewerkplek’ bij hangt. Terwijl het op de gang natuurlijk nooit stil is. Vanaf volgend jaar hebben de scholen nog meer ruimte nodig voor rustige plekken, bijvoorbeeld om kinderen met dyslexie een extra taallesje te geven. Op Amsterdamse scholen is daar vaak helemaal geen ruimte voor. D66 wil de komende jaren 17 miljoen per jaar investeren om de Amsterdamse schoolgebouwen op orde te brengen en te houden.”
 
Frisse scholen
Met de invoering van het passend onderwijs moet de fysiotherapeut, de GGD en de onderwijsadviseur een aparte plek hebben om met kinderen te werken. Juist de leerlingen die straks passend onderwijs genieten hebben behoefte aan een stille ruimte en schone lucht. Leraren stellen juist dat er een tekort is aan aparte werkplekken op school. Ook geven een aantal aan dat de school niet toegankelijk is voor rolstoelgebruikers en de luchtkwaliteit in de klas ondermaats is.
 
Passende scholen
Jan Paternotte deed vorig jaar een voorstel om scholen te helpen bij het klaarmaken van de schoolgebouwen voor de komst van passend onderwijs. Daarnaast moest er een algemene opknapbeurt komen voor de Amsterdamse basisscholen. Onderwijswethouder Hilhorst (PvdA) gaf eerder aan dat wat hem betreft de Amsterdamse scholen ‘gemiddeld op een voldoende onderhoudsniveau zijn’, en er dus geen extra aandacht voor de scholen nodig is.
 
© Nationale Onderwijsgids