In het najaar van 2024 drong de Tweede Kamer via een motie van NSC-lid Soepboer aan op een herziening van de eerder opgestelde kerndoelen. De bedoeling was om het aantal doelen verder te beperken, zodat er meer nadruk kon komen te liggen op lezen, schrijven en rekenen, en het curriculum minder overladen zou zijn.
Vereenvoudiging en focus
De opdracht om de kerndoelen te versimpelen is door curriculumorganisatie SLO uitgevoerd in samenwerking met leraren, vakexperts en adviescommissies. In de nieuwe versie zijn de kerndoelen teruggebracht tot negen voor Nederlands en negen voor rekenen/wiskunde in zowel het basisonderwijs als het speciaal onderwijs. Voor het voortgezet speciaal onderwijs zijn acht functionele kerndoelen voor Nederlands opgesteld en zes voor rekenen/wiskunde.
Snelle uitvoering voorkomt vertraging
Onderwijsorganisaties zoals de PO-Raad en VO-raad uitten eerder hun zorgen over mogelijke vertraging van het proces. Doordat de herziening voortvarend is aangepakt, lijkt de vertraging beperkt te blijven. Later dit jaar wordt er een algemene maatregel van bestuur (AMvB) voorbereid, gevolgd door een publieke internetconsultatie. Daarna kunnen de kerndoelen formeel worden ingevoerd.
Voorbereiden op 2026
Hoewel de invoering pas gepland staat voor augustus 2026, moedigt het ministerie van Onderwijs scholen aan om nu al met de nieuwe kerndoelen aan de slag te gaan. OCW heeft een handreiking opgesteld voor scholen die willen starten met de voorbereiding. Op termijn komt er aanvullende ondersteuning beschikbaar.
Daarnaast zijn ook twee adviezen van de wetenschappelijke Curriculumcommissie over dit traject aan de Tweede Kamer aangeboden. Deze adviezen dienen als extra onderbouwing bij de beoogde veranderingen in het onderwijsprogramma.
Door: Nationale Onderwijsgids / Fleur Zomer