Amsterdamse ouders van de leerlingen van groep 8 zeggen boos en teleurgesteld te zijn over het nieuwe lotingssysteem voor middelbare scholen. De ouders zijn verenigd op het ouderforum Stichting Vrije Schoolkeuze Amsterdam (VSA). Vooral het feit dat slechts 74 procent van de 7500 kinderen op de school van hun eerste keuze komt is reden voor de ontevredenheid van de ouders. Dat meldt het Parool.
“Hebben de schoolbesturen gepoogd hun aanbod meer te richten op de wensen van kinderen en hun ouders? Waar hebben ze klassen bijgemaakt om de mismatch te verkleinen?”, zegt Krijn van Beek van de VSA. Op het forum doen ouders voorstellen om te ruilen van school, maar volgens scholenkoepel Osvo is dit niet toegestaan.
Er zijn nu nog zo'n 45 kinderen niet geplaatst. Volgens scholenkoepel Osvo kunnen hier ook kinderen bij zitten die zich bijvoorbeeld hebben teruggetrokken of die zijn geëmigreerd. In eerste instantie ging het om zo'n 80 kinderen die nog niet geplaatst waren vanwege een onduidelijke status in het lotingssysteem; scholen zouden soms nog niet de juiste informatie hebben opgestuurd. Het nieuwe lotingssysteem wordt nu nog geëvalueerd. De eerste uitslag hiervan wordt over drie weken verwacht. Uiterlijk vandaag of maandag krijgen kinderen te horen naar welke Amsterdamse school ze mogen.
© Nationale Onderwijsgids
Het is een slecht georganiseerd drama aan het worden, zie de website van VSA. Als je spreidingbeleid gaat uitvoeren onder het mom van een matchingsprocedure hou je de mensen voor de gek. Wie wint er nu met deze geheime agenda? Waarom wordt er niet meer in onderwijs geïnvesteerd?