Nu Whatsapp en Facebook ook worden gebruikt in het onderwijs, worstelen leraren met hun plek op het internet. Dankzij de smartphone is er ook contact met de leerlingen buiten de uren op school, dus vragen de docenten zich af hoe ver ze kunnen gaan. Dat meldt het Algemeen Dagblad.
Lerarenvakbond AOB krijgt jaarlijks te maken met ongeveer 25 ontslagzaken als gevolg van grensoverschrijdend gedrag van leraren op sociale media. Daarbij gaat het om seksueel getinte zaken, maar bijvoorbeeld ook om een gymnastiekleraar die vorig jaar cokesnuivend werd gefilmd op de tribune tijdens Feyenoord – Ajax.
Volgens leraar Sanne Kuyt heeft een onderwijzer een voorbeeldfunctie. “Wat doe je wel, wat doe je niet? Ik breng mijn leerlingen altijd bij dat alles wat ze op internet doen, op de voorpagina van een krant moet kunnen die de volgende dag bij hun ouders wordt bezorgd.''
Kuyt zet sociale media al vol in en daarom is het mijden van het gebruik van de smartphone niet de oplossing. “Mobieltjes verbieden is een ontkenning van de wereld om ons heen, dan wordt het verschil tussen school en thuis veel te groot. Maar als een leerling mij één-op-één appt, neem ik hem apart om te laten weten dat ik dat niet wil. Leerlingen toevoegen als vriend op Facebook, dat doe ik ook niet. Als ik klaar ben met werken, stop ik met reageren. Zo wordt duidelijk: er is een verschil tussen mijn privéwereld en school”, aldus de onderwijzer.
© Nationale Onderwijsgids