Vandaag vindt de Dag van de Leerplicht plaats. In heel Nederland staan scholen en gemeenten stil bij het recht op onderwijs. Het doel is om de leerplicht onder de aandacht te brengen bij leerlingen, ouders, scholen en andere betrokkenen om zo uiteindelijk de schooluitval in het onderwijs terug te dringen. Nog steeds zijn er namelijk jongeren die zonder startkwalificatie of diploma van school gaan. De landelijke dag is een initiatief van het ministerie van Onderwijs en de brancheorganisatie voor leerplicht Ingrado. Dit melden Ingrado en de Algemene Vereniging van Schoolleiders (AVS).
Gemeenten en scholen in heel het land organiseren activiteiten om jongeren te stimuleren door te zetten tijdens hun schoolloopbaan. Op de vernieuwde website www.dagvandeleerplicht.nl vertellen leerplichtambtenaren hun eigen verhaal over hoe zij kinderen en jongeren geholpen hebben weer naar school te gaan. De Dag van de Leerplicht is ook te volgen via Facebook en Twitter.
De Dag van de Leerplicht werd meer dan tien jaar geleden voor het eerste georganiseerd in Rotterdam. Sindsdien wordt de dag elke derde donderdag in maart georganiseerd. De laatste jaren is een daling van het aantal vroegtijdig schoolverlaters merkbaar. Zo waren er in 2013-2014 nog 25.622 jongeren die zonder diploma van school gingen. In het jaar daarop was dit aantal gedaald naar 24.451 jongeren. Volgens de leerplichtwet moeten kinderen en jongeren van 5 tot 16 jaar naar school, daarna geldt de kwalificatieplicht. Jongeren moeten tot hun 18e naar school tot ze een startkwalificatie hebben. Een startkwalificatie is een havo-, vwo- of mbo2-diploma.
© Nationale Onderwijsgids