In 2023 was 6,2 procent van alle 18- tot 25-jarigen in Nederland voortijdig schoolverlater. Vergeleken met andere EU-landen is dat aandeel relatief klein. De onderwijsdeelname is in Nederland hoger dan gemiddeld in de EU. Van de EU-landen gaan kinderen in Nederland het vaakst naar de formele kinderopvang. Dat meldt het CBS in een nieuwe publicatie voor de Landelijke Jeugdmonitor op basis van Eurostatcijfers.
Voortijdig schoolverlaters zijn jongeren die het onderwijs verlaten zonder minimaal een afgeronde havo- of vwo-opleiding of een basisberoepsopleiding (mbo-2). Het aandeel voortijdig schoolverlaters nam tot 2021 gestaag af, maar nam de laatste jaren weer toe.
Voortijdig schoolverlater
In de 27 lidstaten van de EU (EU-27) was gemiddeld 9,5 procent van de 18- tot 25-jarigen voortijdig schoolverlater. Dit aandeel nam de laatste jaren af. De toename waar in Nederland sprake van was vanaf 2021, geldt niet voor de EU-27 als geheel. Van de lidstaten was het aandeel voortijdig schoolverlaters in Roemenië met 16,6 procent het grootst.
Leerplicht
Kinderen in Nederland kunnen vanaf 4 jaar naar school, vanaf 5 jaar geldt de leerplicht. Ruim 95 procent van de 4- tot 12-jarigen ging in schooljaar 2023/’24 naar het door de overheid bekostigde onderwijs. Bij de 12- tot 15-jarigen was dat 99 procent. Naarmate jongeren ouder worden, neemt dit percentage af. Veel van hen ronden dan hun opleiding af, zijn niet meer leer- of kwalificatieplichtig en starten op de arbeidsmarkt.
Van de 15- tot 25-jarigen in Nederland volgde 73 procent onderwijs in 2023. Dit aandeel is in Nederland groter dan gemiddeld in de EU-27, daar was dit 66 procent. Alleen in Slovenië en Griekenland was de onderwijsdeelname onder jongeren hoger dan in Nederland.
Formele kinderopvang
Kinderen die nog niet naar school gaan, kunnen naar de kinderopvang. In 2023 ging 72 procent van de 0- tot 3-jarige kinderen in Nederland ten minste 1 uur per week naar de formele kinderopvang. In de EU-27 was dit gemiddeld 37 procent. Nederlanders zijn de afgelopen jaren steeds meer gebruik gaan maken van formele kinderopvang: in 2013 ging minder dan de helft (46 procent) van de 0- tot 3-jarigen naar de kinderopvang.
Ook ouders in Denemarken maken relatief veel gebruik van formele kinderopvang; in 2023 ging 70 procent van de 0- tot 3-jarigen naar de kinderopvang. Waar in Nederland de meeste kinderen tussen 1 en 30 uur naar de opvang gingen, was dat in Denemarken juist meestal meer dan 30 uur per week. Vooral in Oost-Europese landen is formele kinderopvang minder gebruikelijk. In Slowakije en Tsjechië ging minder dan 5 procent van de 0- tot 3-jarigen naar de opvang.
Door: Nationale Onderwijsgids