De Tweede Kamer heeft woensdag een motie aangenomen over twee jaar onderwijsgeld voor vluchtelingenkinderen. Met dit geld krijgen vluchtelingenkinderen extra ondersteuning om de Nederlandse taal te leren, achterstanden weg te werken en eventuele trauma's te verwerken. Dit meldt PO-Raad.
De motie werd aangenomen na maandenlang gesteggel over het onderwerp. Eerder dit jaar werd ook al een motie ingediend en aangenomen voor twee jaar onderwijsgeld, maar deze bleek uiteindelijk niet geldig omdat de PvdA per ongeluk verkeerd had ingestemd, waardoor er toch geen meerderheid voor het plan was. Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) bleef toen bij zijn stelling dat slechts één jaar extra bekostiging voor vluchtelingenkinderen nodig was. Op initiatief van GroenLinks-Kamerlid Rik Grashoff werd de motie woensdag nog een keer ingediend en deze is nu met instemming van de PvdA door een meerderheid van de Kamer aangenomen. Hiermee is een extra jaar aan onderwijsgeld voor vluchtelingenkinderen een feit.
In april bleek uit een peiling in opdracht van de PO-Raad dat scholen te weinig geld krijgen om onderwijs aan asielkinderen te bekostigen. Scholen krijgen nu een budget voor één jaar taalonderwijs. Twee derde van de scholen moet zelf geld bijleggen voor leraren, onderwijsmateriaal en lesruimte. “Onze taal leren lukt niet in één jaar”, stelde PvdA-Kamerlid Ypma. Ook de scholenkoepels en de Algemene Onderwijsbond vonden dat scholen twee jaar bekostiging moeten krijgen.
© Nationale Onderwijsgids