Meer kansen voor kinderen dankzij schenking van Vriendenloterij aan Stichting Petje af

Kansenongelijkheid in het onderwijs blijft onverminderd groot en is een groeiend probleem. Dat blijkt uit diverse rapporten van de Onderwijsinspectie. Door de coronacrisis zijn leerlingen massaal thuis komen te zitten en is de onderlinge kansenongelijkheid niet alleen zichtbaarder geworden, maar zelfs toegenomen. Omdat Stichting Petje af vindt dat alle kinderen in de samenleving gelijke kansen verdienen, biedt de stichting kwetsbare kinderen mogelijkheden om hun talenten en vaardigheden via hun lokaal georganiseerde praktijkprogramma’s te ontwikkelen, en zo een beter perspectief voor de toekomst te krijgen. Dankzij een schenking van 200.000 euro van de VriendenLoterij kan de stichting haar landelijke dekking uitbreiden en tot 2023 groeien naar 1000 kindplaatsen in haar programma’s. Dit meldt Stichting Petje Af.

Sinds de onderwijsinspectie in 2016 de kansenongelijkheid in het onderwijs aan het licht bracht in De Staat van het Onderwijs, is het een veelbesproken onderwerp. In april 2020 constateerde de Onderwijsinspectie dat het probleem onverminderd groot blijft en kinderen met lager opgeleide ouders en een niet-westerse migratieachtergrond vaak het onderspit delven. Uit onderzoek van Thijs Bol van de Universiteit van Amsterdam blijkt dat de kansenongelijkheid door de coronacrisis zelfs is toegenomen, doordat met name minder hoog opgeleide ouders zich minder goed in staat voelen hun kinderen goed te kunnen begeleiden dan hoog opgeleide ouders (60 procent versus 25 procent). Daarbij beschikken kinderen met lager opgeleide ouders vaak niet over een rustige werkomgeving en een laptop of tablet om het thuisonderwijs te kunnen volgen. Die kansenongelijkheid die er al was, neemt door deze omstandigheden sterk toe.
 

Over Stichting Petje af

Stichting Petje af is een landelijke organisatie die zich al jaren inzet voor gelijke kansen in de samenleving. Aanvullend op het onderwijs biedt Petje af daarom een programma van 30 zondagen per jaar aan voor kwetsbare kinderen in de leeftijd van 10 tot en met 14 jaar. Dit is een lokaal georganiseerd, praktijkgericht programma waarbij kinderen in aanraking komen met inspirerende rolmodellen en diverse werkvelden. Op die manier vergroten zij hun wereld. De kinderen ontwikkelen daardoor nieuwe vaardigheden, ontdekken hun talenten en mogelijkheden, bouwen aan een positief zelfbeeld en een beter perspectief voor de toekomst. 
 
De VriendenLoterij wil nog meer kinderen de kans bieden om via Stichting Petje af hun talenten te ontdekken, en zo -net als Lion- weer toekomstperspectief te krijgen. Daarom steunt de loterij de stichting met een schenking van 200.000 euro. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids