Onderzoek: ‘Rookvrije generatie veel eerder haalbaar’

De rookvrije generatie is veel eerder haalbaar indien er ruimte wordt ingebouwd voor rookvrije alternatieven. Dat blijkt uit onderzoek van het onafhankelijke economisch adviesbureau Frontier Economics. Tegelijkertijd rekenen de onderzoekers voor dat als de overheid die ruimte niet biedt de doelstelling om in 2040 tot een rookvrije generatie te komen niet zal worden gehaald. Dit meldt Philip Morris Benelux.

Het Nationaal Preventieakkoord dat eind 2018 is gepresenteerd vormt de basis voor een groot aantal maatregelen om een gezonde levensstijl te bevorderen. Naast de aanpak van obesitas en problematisch alcoholgebruik richt het Nationaal Preventieakkoord zich op verschillende tabaksontmoedigingsmaatregelen met als doel om tegen 2040 een rookvrije generatie te realiseren, ofwel het terugbrengen van het aantal volwassen rokers naar minder dan 5 procent.
 

Rookverbod schoolpleinen

Zo is er onder andere een rookverbod ingesteld voor alle schoolterreinen van onderwijsinstellingen in het primair, voortgezet en speciaal onderwijs. Ook geldt het rookverbod voor bekostigde onderwijsinstellingen in het middelbaar en hoger beroepsonderwijs en in het wetenschappelijk onderwijs.
 

Doelstellingen Preventieakkoord in 2040 niet gerealiseerd

Volgens het in opdracht van Philip Morris Benelux uitgevoerde onderzoek van Frontier Economics telt Nederland bij ongewijzigd beleid in 2040 nog 7.8 procent rokers, bijna 3 procent meer dan de doelstelling van de overheid, ofwel 430.000 rokers te veel. Door alleen in te zetten op de huidige pijlers preventie (het voorkomen dat mensen gaan roken) en ontmoediging (bestaande rokers stimuleren om te stoppen) zal het doel van het Nationaal Preventieakkoord bij lange na niet worden gerealiseerd. Aanvullend beleid is nodig om de doelstelling te realiseren.
 
Philip Morris Benelux heeft de aanbeveling om in het Nederlandse tabaksbeleid harm reduction - naast preventie en ontmoediging - als derde pijler te introduceren in een brief aan de informateur overgebracht.
 

Derde pijler

Een derde pijler gestoeld op harm reduction (het beperken van de schade die tabaksgebruik met zich meebrengt door volwassen rokers te wijzen op minder schadelijke, rookvrije alternatieven) is noodzakelijk om een rookvrije generatie te realiseren. Frontier Economics wijst daarbij naar ervaringen in het Verenigd Koninkrijk en Japan, landen waarbij het aantal rokers versneld daalde nadat de overheid ruimte gaf aan rookvrije alternatieven zoals respectievelijk e-sigaretten en verwarmde tabaksproducten.
 
Door: Nationale Onderwijsgids