Normal_rss_entry-443522

Annejan Mieras heeft de Gouden Griffel gewonnen voor haar boek Het kleine heelal. Dat heeft boekenkoepel CPNB donderdag bekendgemaakt. Mieras neemt de juryprijs voor het best geschreven Nederlandse kinderboek van het jaar vrijdagavond in ontvangst op het Kinderboekenbal in Amsterdam.

Het kleine heelal gaat over het meisje Raaf dat met haar moeder tijdelijk in een oude caravan op een camping gaat wonen omdat ze geschorst is op school, haar vader in het buitenland vastzit en hun appartement lekkage heeft. Op de camping hoeft ze zich echter niet te vervelen. De jury vindt dat het boek "zo kundig en zo liefdevol gecomponeerd" is. "Het is een ultiem kinderboek in de betekenis dat het alles heeft om uit te groeien tot een klassieker."

Gouden Penseel naar Jeska Verstegen

Het Gouden Penseel, de prijs voor het mooist geïllustreerde Nederlandstalige kinderboek van het jaar, gaat naar Jeska Verstegen voor Het touw en de waarheid. "De uitzonderlijke wijze waarop tekst en beeld hier samenvloeien, de manier waarop dit verhaal duiding geeft aan onze tijd en vernieuwing binnen het werk van deze illustrator, maken dat de Penseeljury met genoegen en overtuiging een Gouden Penseel toekent aan Jeska Verstegen voor Het touw en de waarheid", schrijft de jury.

De winnaars zijn in aanloop naar de Kinderboekenweek bekendgemaakt. Die is van 2 tot en met 13 oktober.

Door: ANP