Zes leraren strijden om landelijke titel Filmleraar van het Jaar 2021

Dit jaar zijn er voor het eerst regionale voorrondes in het hele land gehouden voor de Filmleraar van het Jaar 2021. In samenwerking met de zes regionale filmhubs maken deze regionale winnaars, die lesgeven op zowel het basis- als voortgezet onderwijs, allemaal kans op de titel Filmleraar van het Jaar 2021. Om meer aandacht te vragen voor filmeducatie en zo andere leraren te inspireren om film bewust te integreren in het lesprogramma, wordt voor de 4e keer de verkiezing Filmleraar van het Jaar georganiseerd. Dit meldt Eye Filmmuseum.

De vakjury gaat de komende tijd met deze zes toptalenten aan de slag. De jury bestaat uit Filmleraar van het Jaar 2020 Bart Valkenier, regisseur van o.a de serie Klassen Sarah Sylbing, onderzoeker kunst -en cultuureducatie Emiel Copini en de winnaars van de Documaken profielwerkstukwedstrijd, middelbare scholieren Lente IJsendijk en Malou de Kruijk. 
 

Nationale Onderwijsweek

Tijdens de Nationale Onderwijsweek op 5 oktober, de Dag van de Leraar, maakt de vakjury bekend welke drie van deze zes regionale winnaars doorgaan naar de finale. Dé Filmleraar van het Jaar 2021 wordt op 24 november bekendgemaakt, tijdens een feestelijk verkiezingsevent op het International Documentary Filmfestival Amsterdam.
 

Profiel Filmleraar van het Jaar 

De Filmleraar van het Jaar maakt lessen via film aantrekkelijk voor leerlingen en zet film bewust in, zodat leerlingen méér leren zien, en zich beter leren uitdrukken als ze zelf film maken. Het is iemand die leerlingen met film activeert en film inzet om aan creatieve lessen vorm te geven. De winnaar van de verkiezing is gedurende één schooljaar het boegbeeld voor filmeducatie in het onderwijs, mag een jaar lang gratis naar de film én met de klas naar een filmfestival of theater naar keuze. Ook neemt de winnaar plaats in de jury van de volgende verkiezing.
 

De zes regionale winnaars

  • Regio Zuid: Berrie de Zeeuw, docent Frans op het Pius-X college in Bladel
  • Regio Midden: André Broens, leerkracht groep 7 en 8 op Basisschool Laetare in Lelystad 
  • Regio Noord-Holland: Henk Huibers, docent audiovisuele media op het ATC College in Hilversum
  • Regio Oost: Sanne Assink, leerkracht groep 6 op het RKBS Petrusschool in Hengevelde
  • Regio Zuid-Holland: Caroline de Nerée, docent Beeldende Vorming op het Gymnasium Novum in Voorburg
  • Regio Noord: Elroy Gramsbergen, docent Media en Film op het Leon van Gelder in Groningen
 
Door: Nationale Onderwijsgids