Ouders en leerlingen blij met democratisch onderwijs in Den Haag: Het werkt

De Vrije Ruimte in Den Haag viert volgend jaar het 15-jarig jubileum. Op deze democratische school mogen leerlingen zelf bepalen wat ze willen leren. En dat blijkt voor veel leerlingen die uitvielen op hun reguliere school, goed te werken. Dit meldt het Algemeen Dagblad.

De Vrije Ruimte is veertien jaar geleden opgericht door Marty Smit en Claartje van der Grinten, vanuit de filosofie dat ‘duwen en trekken’ niet werkt: het kind moet zelf iets willen leren. De school, die democratisch onderwijs voorstaat, biedt daarbij ondersteuning op maat. 
 

Schooluitvallers

De school begon met vier leerlingen, waaronder de dochter van Smit. Tegenwoordig herbergt De Vrije Ruimte zestig leerlingen voor zowel de basisschool als de middelbare school. Ongeveer de helft van de kinderen op school is uitgevallen in het reguliere onderwijs, de andere helft koos er meteen al voor; vanaf de basisschool of vanaf de middelbare school.
 

Eigen keuzes maken

De Vrije Ruimte is voor iedereen, zegt Smit, die het aan kan om zelf keuzes te maken. Rugzakje of geen rugzakje. Bij De Vrije Ruimte maken kinderen hun eigen rooster en kunnen ze kiezen voor vakken die ze zelf leuk vinden zoals Frans of Japans. Ook zouden ze bijvoorbeeld al in het tweede jaar examen kunnen doen in bepaalde vakken. Alles kan. 
 

Kosten laag

Die leraren geven onbezoldigd les, vaak naast hun betaalde werk op een reguliere school. Oprichter Smit: “Ze vinden het leuk om les te geven aan kleine groepjes gemotiveerde leerlingen en kunnen hier dingen uitproberen.” De school probeert de kosten zo laag mogelijk te houden, omdat ouders het onderwijs van 4000 euro zelf moeten betalen. De school heeft niet genoeg leerlingen om voor overheidssubsidie in aanmerking te komen. 
 
Door: Nationale Onderwijsgids