Islamitische school stuit op weerstand bij ouders van leerlingen speciaal onderwijs

Islamitische school De Robijn is niet echt gewenst in Huizen. De school komt namelijk in hetzelfde gebouw waar ook speciaal onderwijs wordt gegeven. Daar krijgen onder meer kinderen met autisme les. Ouders zijn bang dat de routine van hun kinderen door de komst van de nieuwe school wordt verstoord. Dat meldt NH Nieuws.

Onderwijsminister Mariëlle Paul gaf twee weken geleden groen licht aan de islamitische school. De school van Stichting Noor mag vanaf volgend jaar augustus van start.

Tijdelijke locatie 

Deze nieuwe basisschool in Huizen moet een plekje krijgen en de gemeente is daar verantwoordelijk voor. Het gebouw van Elan Primair is goed genoeg als tijdelijke locatie, maar daar wordt ook gespecialiseerd onderwijs gegeven.

Twee verschillende scholen in hetzelfde gebouw is volgens de ouders geen goede combinatie. De ouders hebben al meer dan twintig brieven over deze kwestie verstuurd naar de lokale politieke partijen. De islamitische school is het probleem niet, zo schrijven de ouders. Het probleem zit volgens de ouders in het welzijn van de kinderen van de school voor speciaal onderwijs. Zeker als er nog eens 150 extra leerlingen van De Robijn door hetzelfde schoolgebouw lopen.

Verstoringen in het dagelijks leven van leerlingen met autisme 

Een andere school met een andere pedagogische aanpak en religieuze achtergrond kan zorgen voor verstoringen in het dagelijks leven en de leeromgeving de kinderen met autisme. Niet alleen het leerproces, maar ook hun algehele welzijn kan hierdoor achteruitgaan, zo is te lezen in een van de brieven. De ouders vragen de gemeente dan ook of de islamitische school niet naar een andere locatie verplaatst kan worden.

Leegstaande Tergooi-ziekenhuis 

Een aantal ouders van kinderen van Elan Primair opperen het leegstaande Tergooi-ziekenhuis als geschikte locatie. “Daar is voldoende ruimte, goede parkeergelegenheid, bushaltes en het is minder dichtbebouwd.”

Stichting Noor wil zich juist in Huizen vestigen en de locatie van het oude Tergooi-ziekenhuis is in Blaricum. De gemeenteraad van Huizen kan niet iets beslissen wat er in een buurgemeente moet gebeuren.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk