Normal_young-beautiful-smiling-professional-african-ameri-2023-11-27-05-06-38-utc

Het salaris dat een leraar in het basisonderwijs verdient is een veelbesproken onderwerp. Vooral door de rol die de leraren spelen in de ontwikkeling van de kinderen. Maar wat verdient een leraar basisonderwijs nou eigenlijk? Dit hangt vaak af van de regio waar lesgegeven wordt, de ervaring van de leraar, het opleidingsniveau van de leraar, de school en nog veel meer. In deze tekst bespreken we het salaris van een leraar basisonderwijs en de factoren die hier invloed op uitoefenen. 

Wat verdient een leraar basisonderwijs: startsalaris

Een basisonderwijs leraar verdient over het algemeen in het begin in salarisschaal L10, ook wel bekend als de LA-schaal. Dit salaris begint rond de €2900 bruto per maand op fulltime basis. Het bedrag kan lichtelijk afwijken door eventuele extra’s zoals vakantiegeld en eindejaarsuitkeringen. Een beginnend leraar krijgt dus een goed beginsalaris voor in het onderwijs. 

Salarisontwikkelingen in het basisonderwijs

Zoals in veel carrières kun je ook doorgroeien in het basisonderwijs. Door meer ervaring en meer dienstjaren kan het salaris toenemen. De jaarlijkse verhogingen zijn vastgesteld door de CAO en zorgen ervoor dat leerlingen die meer ervaring opdoen, ook meer gaan verdienen. 

Leraren kunnen doorgroeien tot maximaal €4400 bruto per maand. Dit maximum wordt behaald na ongeveer 10 tot 15 jaar dienst in het onderwijs. Meestal gaat het om een jaarlijkse verhoging van enkele honderden euro's. Daarnaast kunnen ze ook in aanmerking komen voor extra toeslagen. Bijvoorbeeld als de leraar als mentor functioneert. Hierdoor kan het salaris verhoogd worden. 

Wat verdient een leraar basisonderwijs: verschillende salarisschalen 

Naast de L10-schaal zijn er ook hogere salarisschalen, zoals de L11 (LB-schaal) en L12 (LC-schaal), die beschikbaar zijn voor leraren met aanvullende verantwoordelijkheden of hogere kwalificaties. Een leraar in schaal L11 kan een salaris verwachten dat varieert van ongeveer € 3.100 tot € 4.700 bruto per maand, terwijl een leraar in schaal L12 kan verdienen tussen de € 3.500 en € 5.300 bruto per maand.

Het bereiken van een hogere salarisschaal is vaak afhankelijk van verdere professionalisering, zoals het behalen van een masterdiploma, het vervullen van een coördinerende of leidinggevende rol, of het hebben van specifieke expertise binnen het onderwijs. Deze doorgroeimogelijkheden stimuleren leraren om zich voortdurend te ontwikkelen en hun vaardigheden te verbeteren. Doorleren binnen het onderwijs loont zich dus enorm op het gebied van salaris!

Extra voorwaarden

Naast het basissalaris hebben de leraren ook recht op aantal extra’s Denk hierbij aan vakantiegeld en een eindejaarsuitkering. Het vakantiegeld bedraagt 8% van het jaarsalaris en de eindejaarsuitkering 8,33% van het jaarsalaris. Daarnaast zijn er regels voor ontwikkeling en scholing. Zo kan het zijn dat opleidingen en cursussen vergoed kunnen worden. Ook de pensioenopbouw is voor leraren via het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds) geregeld. Dit verzekert leraren in het basisonderwijs van een stabiel inkomen na hun pensionering. 

Stabiele en geleidelijke groei in het basisonderwijs

Wat verdient een leraar basisonderwijs? In ieder geval een stabiel salaris met een geleidelijke groei en mogelijkheid tot professionalisering. Wil je meer weten over het salaris van een leraar in het basisonderwijs, of andere onderwerpen in het onderwijs? Kijk dan op de Nationale Onderwijsgids