Normal_multiracial-high-school-students-take-test-teache-2023-11-27-05-17-09-utc

Uit recent onderzoek, dat door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) naar de Tweede Kamer is gestuurd, blijkt dat de nieuwe doorstroomtoets in het basisonderwijs aanzienlijke gevolgen heeft voor het schooladvies van leerlingen. Bij maar liefst driekwart van de leerlingen wiens toetsresultaat afweek van het oorspronkelijke schooladvies, is dit advies aangepast. Dit meldt het NJi.

De doorstroomtoets, die dit schooljaar voor het eerst werd afgenomen, vervangt de eerdere eindtoets. Deze toets is specifiek ontworpen om een betere doorstroming van basisschoolleerlingen naar een passend vervolgonderwijsniveau te bevorderen. Scholen zijn verplicht het schooladvies te heroverwegen en indien nodig aan te passen, gebaseerd op de resultaten van deze nieuwe toets.

Standaardisatie van de toetsen

De minister van OCW benadrukt dat de uitslagen van de zes verschillende doorstroomtoetsen goed vergelijkbaar zijn, dankzij de implementatie van 'ankervragen'. Deze vragen zijn in alle toetsvarianten gelijk en zorgen ervoor dat de prestaties van leerlingen accuraat beoordeeld kunnen worden. Dit systeem van ankervragen waarborgt de consistentie en betrouwbaarheid van de toetsresultaten over de verschillende toetsen heen.

Door: Nationale Onderwijsgids / Fleur Zomer