Normal_multi-ethnic-teenager-students-taking-exam-at-high-2023-11-27-05-19-16-utc

De invoering van de doorstroomtoets heeft voor veel onrust gezorgd op basisscholen in Nederland. Ouders, leerkrachten en leerlingen ervaren de impact van deze toetsing, die de vroegere Cito-toets vervangt. Wij nemen je mee wat de doorstroomtoets precies inhoudt, waarom deze zoveel onrust veroorzaakt en hoe scholen, ouders en leerlingen ermee om kunnen gaan.

Wat is de doorstroomtoets?

De doorstroomtoets, ook wel bekend als de eindtoets, is een landelijke toets die wordt afgenomen in groep 8 van de basisschool. Het doel van deze toets is om een objectief beeld te krijgen van het niveau van de leerlingen en hen te adviseren over de meest geschikte vorm van voortgezet onderwijs. Deze toets vervangt de oude Cito-toets en speelt een belangrijke rol bij de overgang van basisschool naar middelbare school.

Waarom is er onrust basisscholen doorstoomtoets?

Één van de grootste zorgen is de druk die de doorstroomtoets op leerlingen legt. Veel kinderen voelen zich gestrest en angstig over het maken van de toets, omdat ze weten dat de resultaten hun toekomstige schoolkeuze kunnen beïnvloeden. Deze stress kan zelfs invloed hebben op hun prestaties en welzijn. Ouders van kinderen ervaren ook de onrust basisscholen doorstoomtoets. Ze maken zich zorgen over de prestaties van hun kinderen en of ze wel op het juiste niveau zullen worden ingeschaald. Dit kan leiden tot extra druk op de kinderen. Zij voelen dat ze moeten presteren om aan de verwachtingen van hun ouders te voldoen.

Leerkrachten ervaren ook spanning door de invoering van de doorstroomtoets. Ze voelen de verantwoordelijkheid om hun leerlingen zo goed mogelijk voor te bereiden, wat kan leiden tot extra werkdruk en stress. Daarnaast kunnen scholen onderling gaan vergelijken op basis van toetsresultaten wat weer extra druk op leerkrachten en schoolleiding legt.

Hoe ermee om te gaan

Door de snelle veranderingen binnen het schoolbeleid kunnen wij ons voorstellen dat het erg lastig is om hiermee om te gaan. Daarom geven wij je graag een aantal tips and tricks die jou en/of jouw omgeving wellicht kunnen helpen.

Communicatie

Goede communicatie tussen scholen, ouders en leerlingen is essentieel om de onrust basisscholen doorstroomtoets te verminderen. Scholen moeten duidelijk uitleggen wat de doorstroomtoets inhoudt, hoe de resultaten worden gebruikt en wat ouders en leerlingen kunnen verwachten. Regelmatige updates en informatiesessies kunnen helpen om misverstanden en zorgen weg te nemen.

Voorbereiding

Daarnaast isvoorbereiding cruciaal om stress te verminderen. Scholen kunnen oefenen met proeftoetsen en ouders kunnen hun kinderen ondersteunen door thuis te oefenen en een positieve leeromgeving te creëren. Het is belangrijk dat kinderen weten dat de toets slechts een momentopname is en niet hun hele toekomst bepaalt.

Mentaal

Mentale ondersteuning voor leerlingen is belangrijk om stress en angst te verminderen. Scholen kunnen bijvoorbeeld workshops over stressmanagement aanbieden. Ouders kunnen hun kinderen geruststellen en hen aanmoedigen om hun best te doen zonder te veel druk uit te oefenen.

Flexibiliteit

Scholen moeten flexibel zijn en zich aanpassen aan de behoeften van hun leerlingen en personeel. Dit kan betekenen dat er extra ondersteuning wordt geboden aan leerlingen die moeite hebben met de voorbereiding of dat er meer tijd wordt genomen om leerkrachten te trainen in de nieuwe procedures.

Bekijk alle informatie op de Nationale Onderwijsgids

Via de Nationale Onderwijsgids ben je altijd op de hoogte van alle informatie en nieuws binnen de onderwijssector. Wil je meer weten over de onrust basisscholen doorstroomtoets of andere onderwerpen? Kijk dan nu verder op onze gids.

Door: Nationale Ondrewijsgids / Michelle Klos