Normal_frans_hals_cursussen

Leer in 8 lessen alles over schilderijen. Elke cursusmiddag behandelt een ander thema: schilderen op doek of paneel, verf en verfstoffen, kleuren, penseelstreken, beweging, perspectief, restaureren en lijsten. De cursusmiddag begint met een korte wandeling door het museum. Daarna volgt een workshop waarin de kijkervaringen op een creatieve
manier verwerkt worden. Dat kan in de vorm van proefjes met verf en penselen of door het maken van een werkstuk.
De cursus wordt gegeven door Rian Peeperkorn en Annette Vorderhake en is geschikt voor kinderen van 7 – 12 jaar. Kinderen kunnen zich per keer aanmelden of een knipkaart kopen voor alle acht keer. 

zaterdag 18 januari. Verf. Over verfstoffen en pigmenten, penselen en kwasten.
In het museum kijken we naar de verf op schilderijen. Frans Hals schilderde grof en slordig, terwijl veel van zijn tijdgenoten juist heel fijn en precies schilderden. Je gaat speuren naar schilderijen waarop je de verfstreken afzonderlijk kunt onderscheiden en je leert welke kleurstoffen de schilders gebruikten en hoe die gemaakt werden.
In het atelier ga je experimenteren met het zelf maken van verf: met ei, olie en eenvoudige pigmenten (die ook thuis in het keukenkastje staan) en met verschillende kwasten en penselen.

zaterdag 25 januari. Wat staat waar?
Het belangrijkste van een schilderij is misschien wel de compositie: die bepaalt het uiterlijk en geeft alles een plaats. Het begint al met de keuze voor het formaat: voor portretten is meestal een staand formaat gekozen en voor landschappen een liggend formaat. In het atelier ga je experimenteren met composities en maak je een collage.

zaterdag 1 februari. Beweging en roerloosheid
Dit keer gaan we al in de museumzaal tekenen. Hoe hebben schilders beweging en roerloosheid weten uit te beelden? Waar hebben ze op gelet bij het schilderen? En hoort een rustige penseelvoering bij een statig portret? Soms staan op één schilderij zowel actieve personen als stijve harken: zoals op de balspelers van Jan Miense Molenaer. In het atelier
worden de actieve en de statische persoon die je op zaal getekend hebt verwerkt in één schilderij.

zaterdag 8 februari. De ondergrond: doek, paneel, of …..
Elk schilderij is geschilderd op een ondergrond. De meeste schilderijen in het Frans Hals Museum zijn geschilderd op doek of paneel, maar je kunt ook schilderen op koper, leer, glas, porselein ….. Op deze middag ontdek je de verschillen en kun je het zelf uitproberen!

zaterdag 15 februari. De regels van het perspectief
Een schilder kan op verschillende manieren diepte geven aan een voorstelling. Door kleur kan hij diepte suggereren: bruin en groen op de voorgrond, blauw op de achtergrond en grijs in de verte suggereren al diepte in een landschap. Sterker wordt de diepte als ook gebruik gemaakt wordt van de regels van het perspectief. In het museum zijn daar prachtige voorbeelden van te vinden: in een schilderij van een kerk van Saenredam zit nog het
spijkergaatje dat hij gebruikte bij zijn perspectiefconstructie. Vandaag bekijk je de schilderijen vanuit een bepaald perspectief, en ga je in het atelier proberen de regels zelf onder de knie te krijgen!

zaterdag 8 maart. Kleur
Kleuren maken het schilderij. Maar juist de weinig kleurrijke monochrome stillevens uit de 17de eeuw zijn erg geliefd en wereldberoemd. Er zijn ook schilderijen in alleen zwart en wit: die werden grisailles of witjes genoemd. In het museum ontdek je dat weinig kleur ook heel mooi kan zijn. En in het atelier oefen je zelf ook in het monochroom of eenkleurig schilderen.

zaterdag 15 maart. Restaureren en retoucheren
De schilderijen in het museum zijn gemiddeld wel driehonderd jaar en dus oud! Een schilderij verandert in de loop van de jaren: hout van de panelen trekt krom, doek wordt dun en gaat zakken, kleuren veranderen, verf slijt en verkleurt. Het Frans Hals Museum heeft een eigen restauratie-atelier waar restauratoren kapotte schilderijen repareren. In het museum ga je kijken naar de restauraties. Je kunt foto’s van vóór de restauraties vergelijken met
gerestaureerde schilderijen. In het atelier ga je zelf als een restaurator aan het werk.

zaterdag 22 maart. In een lijstje
Een schilderij zonder lijst is niet af. In het museum hebben bijna alle schilderijen wel een omlijsting: dat kan een grote gouden lijst met krullen zijn, of een strakke eenvoudige rechte lijst, en soms is een lijst een kunstwerk op zich dat speciaal voor de lijst gemaakt. Als slot van de cursus maak je zelf een lijst, die past bij een van je werkstukken of een meegebrachte foto of schilderij.

Praktische informatie
Wanneer: zaterdag 18 januari, 25 januari, 1 februari , 8 februari , 15 februari, 8 maart, 15
maart en 22 maart
Tijd: van 14.00 uur tot 16.00 uur
Voor wie: kinderen van 7 tot 12 jaar
Kosten: per keer : € 10,00 of voor alle acht keer € 60,00
Informatie en aanmelden: www.franshalsmuseum.nl

© Nationale Onderwijsgids