Prinses Laurentien der Nederlanden heeft gisteren voor de vijfde keer de TaalHeldenprijzen uitgereikt. TaalHelden zijn mensen die een unieke bijdrage leveren aan een geletterd Nederland. De jury, bestaande uit onder andere Abdelkader Benali en Anita Witzier, kozen uit 37 genomineerden de winnaars. Voor het eerst in de geschiedenis van de TaalHeldenprijs zijn ook publieksprijzen uitgereikt. De TaalHelden laten zien hoeveel het oplevert als je als volwassene beter leert lezen en schrijven. Dit meldt Stichting Lezen en Schrijven.
NOG
Prinses Laurentien maakt winnaars bekend van TaalHeldenprijzen 2018
-Geke van Velzen, directeur Stichting Lezen & Schrijven, licht toe: “De TaalHeldenprijs is in het leven geroepen als eerbetoon aan mensen die iets bijzonders hebben gedaan in het voorkomen en verminderen van laaggeletterdheid. Ofwel door zelf op cursus te gaan, ofwel als taalvrijwilliger, ofwel als organisatie. Met hun moed, doorzettingsvermogen en creativiteit halen deze helden laaggeletterdheid uit de taboesfeer. Met nog steeds 2,5 miljoen mensen in ons land die grote moeite hebben met lezen, schrijven en/of rekenen, is dat heel erg belangrijk.”
De publieksprijs ging naar de mannen van de Buitendienst van de gemeente Leeuwarden. Al voor de klok ’s morgens zeven uur slaat, schuiven deze heren in de schoolbanken voor lees-, schrijf- of computerles op maat.
De publieksprijs én juryprijs voor Taalbegeleider was voor Muhammed Ali. Gevlucht uit Syrië heeft hij zich In Nederland direct gemeld bij het taalhuis in de bibliotheek. Twee jaar later was hij zo vergevorderd met de Nederlandse taal, dat hij als taalvrijwilliger aan de slag ging om andere cursisten te helpen met taal en inburgering. Zijn droom: docent worden in Nederland.
Jose Brunselaar kreeg de juryprijs voor beste Taalcursist. “Al heel jong heel hardwerkend en daardoor maar kort naar school. Niet gek dat dit problemen geeft met lezen en schrijven. Toch ging zij de uitdaging aan”, aldus de jury.
De juryprijs Bruggenbouwer tenslotte ging naar gezondheidsprofessionals in de Gooi en Vechtstreek. Jury: “Ziekenhuis, apothekers, GGD en huisartsen slaan de handen ineen in Noord-Holland. Omdat zij ervan overtuigd zijn dat taalvaardig zijn aan de basis ligt van een gezond en gelukkig leven. Van taalspreekuren in ziekenhuizen tot workshops voor huisartsen om ook laaggeletterde cliënten verder te kunnen helpen.”
De winnaars van de juryprijzen ontvingen een bedrag van 2.500 euro, dat zij mogen besteden aan een taalbevorderingsinitiatief naar keuze.
Door: Redactie Nationale Onderwijsgids