Vandaag is het de Internationale Dag van de Moedertaal. Deze dag is door de UNESCO in het leven geroepen. Thema van dit jaar is ‘Languages without borders’, letterlijk: talen zonder grenzen.
Elk jaar wordt door de UNESCO op 21 februari de Internationale Dag van de Moedertaal gevierd. Deze dag staat in het teken van de taalkundige en culturele diversiteit en de meertaligheid. De Internationale Dag van de Moedertaal is opgericht ter nagedachtenis aan de strijd in Pakistan in 1952. Studenten demonstreerden toen om het Bengaals, de zesde taal van de wereld, erkend te krijgen als een officiële taal van Pakistan. Diverse studenten kwamen echter om tijdens rellen.
Voor de UNESCO zijn talen het instrument om het culturele erfgoed levend te houden. Door de moedertaal in ere te houden, blijft de taalkundige en culturele traditie bestaan en wordt men zich meer bewust van de verschillen tussen etnische groepen. Dit leidt mogelijk tot meer begrip.
In Nederland grijpen we op deze dag enerzijds terug op de dialecten die ons land rijk is. Aan de andere kant gaat het tijdens deze dag niet alleen om de moedertaal, maar ook om meertaligheid en talige diversiteit. Taal en identiteit zijn nauw verbonden. Taal is daarbij de toegangspoort tot communicatie en cultuur. Meertalig onderwijs draagt daar op een positieve manier aan bij.
Door: Nationale Onderwijsgids
Bron: Wikipedia, UNESCO