CPNB: zorgen over voortbestaan boekwinkels door groei onlineverkoop

Het aantal boeken dat in Nederland wordt verkocht, is in omzet vrijwel gelijk gebleven sinds de coronacrisis uitbrak. Boekhandels verloren echter wel terrein en verkochten een kwart minder boeken tijdens de coronaperiode. Stichting CPNB, de koepelorganisatie van het boekenvak, maakt zich daarom zorgen over het voortbestaan van fysieke boekwinkels in Nederland.

"We mogen ons netto in de handen knijpen als boekensector", stelt directeur Eveline Aendekerk van de CPNB. "Er is, in tegenstelling tot veel Europese landen, nauwelijks sprake van daling. En Nederlandstalige boeken hebben zelfs terrein gewonnen, mede doordat veel buitenlandse boeken tijdelijk niet geleverd konden worden."

Boekwinkels verloren echter sinds half maart een kwart van hun omzet, wat over deze periode neerkomt op 15 miljoen euro verlies. Dit segment ging naar verkoopsites die hun aandeel met een derde zagen groeien. "Als deze trend doorzet, wordt het voor veel boekwinkels spannend of en hoe zij uit deze crisis komen", vreest Aendekerk.

Dit zou vooral voor jonge talenten en nieuwe titels een desastreuze ontwikkeling zijn, beklemtoont ze. "Online doet vooral de verkoop van grote, gevestigde auteurs het heel goed", legt de CPNB-directeur uit. "Debutanten verkopen in de eerste maanden dat hun boek is uitgekomen 90 procent van de exemplaren via de fysieke boekwinkels. De winkels maken heel actief reclame voor nieuwe talenten en nieuwe titels en organiseren leesmiddagen of interviewsessies."

Als dit podium voor nieuwe namen en titels wegvalt, treedt op zeer korte termijn een enorme verschraling van het boekenaanbod in Nederland op, waarschuwt Aendekerk. Zij spreekt van een "verbestsellerisering" van de markt.

De CPNB roept gemeentes en winkelorganisaties op zich hard te maken voor de boekwinkels. "Uit onderzoek blijkt dat juist boekhandels een belangrijke aanzuigende functie hebben in winkelgebieden waar iedereen van profiteert", zegt Aendekerk. "Het zijn sociaal-culturele ontmoetingsplekken waar over het algemeen mensen op afkomen die meer te besteden hebben - en dat ook doen, in andere winkels in de nabijheid van de boekhandel."

Door: ANP