Meer dan een miljoen kinderen en jongeren in Nederland krijgen bijles en huiswerkbegeleiding, volgens BN DeStem. Vaak verzorgen particuliere instituten deze begeleiding. Welke invloed hebben de coronamaatregelen op hen? Viel het werk weg, omdat ouders kosten wilden besparen en toch veel thuis waren? Of kregen ze het juist drukker, vanwege de verwachte leerachterstanden? Wij belden drie bijlesinstituten.
NOG
Wat merken huiswerk- en bijlesinstituten van de coronacrisis?
-Iro Edobor, mede-eigenaar van Bijles Academie, merkte dat veel ouders hun lidmaatschap vanaf maart opzegden. “Waarschijnlijk uit financiële overwegingen.” Vanaf de zomer werd het weer drukker. Dat had meerdere oorzaken. De belangrijkste, volgens Edobor: “Leerlingen hebben behoefte aan structuur.”
Ook de studenten van De BijlesStudent zitten allesbehalve stil. Medeoprichter Thomas Smit wijt dat onder andere aan de extra overheidssubsidie die scholen gekregen hebben om achterstanden weg te werken, veroorzaakt door de coronacrisis. En aan de extra surveilleer- en conciërgetaken die studenten nu oppakken op scholen. Spectrum Brabant gaat door een moeilijkere periode. Teamleider onderwijs Silvia van Lier: “Ouders zijn voorzichtig. Blijven de scholen wel open?”
Lees in het hele interview hoe Iro, Silvia en Thomas de afgelopen acht maanden ervaren hebben.
Door: Nationale Onderwijsgids