De online cursus respectvol samenwerken voor de mediasector wordt de komende drie maanden door "zeker 6000 medewerkers" gedaan. Dat heeft een woordvoerder van de NPO namens het Mediapact laten weten. De e-learning wordt komende week door alle betrokken partijen uitgerold en gepresenteerd aan de medewerkers.
"Het exacte aantal is niet goed te zeggen, doordat partijen in de mediasector vaak met een flexibele schil van tijdelijke krachten werken", legt de woordvoerder uit. "En iedereen die nu een dienstverband aangaat in de mediasector moet de e-learning ook voltooien. Maar het gaat zeker om 6000 mensen."
Cursus draagt bij aan gedeelde norm
De cursus moet bijdragen aan een "gedeelde norm" als het gaat om respectvol gedrag. Het is een van de plannen van het Mediapact, een samenwerkingsverband van een aantal grote spelers in de mediasector, om ongewenst gedrag in Hilversum tegen te gaan. Het Mediapact werd opgericht na onthullingen over grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer bij The Voice. Later kwamen hier nog soortgelijke onthullingen over onder meer DWDD, NOS Sport en Omroep WNL bij.
Geweld en discriminatie
De medewerkers in de audiovisuele mediawereld moeten de e-learning voor eind juni afronden. Het gaat niet alleen om redacteuren, maar ook om leidinggevenden en bekende presentatoren. Wie de cursus afrondt, krijgt een certificaat. De cursus bestaat uit verschillende situaties gebaseerd op voorbeelden uit de praktijk en gaat onder meer over agressie en geweld, discriminatie en seksueel grensoverschrijdend gedrag.
Bij het Mediapact hebben RTL, Talpa Network, de NPO, facilitaire bedrijven EMG en NEP en De Nederlandse Content Producenten (NCP) zich aangesloten. De betrokken bedrijven zijn er zelf verantwoordelijk voor dat de online cursus door alle medewerkers en coryfeeën wordt afgerond.
Door: ANP