Onderwijsmuseum komt met podcast over onderwijs aan schipperskinderen

Het Nationaal Onderwijsmuseum lanceert haar nieuwste podcast over het onderwijs aan schipperskinderen, getiteld "Uitzondering op de Regel." Dordrecht, een stad met een rijke binnenvaartgeschiedenis en de thuisbasis van het museum, vormt de ideale achtergrond voor dit bijzondere thema. De podcast, mogelijk gemaakt door een subsidie, is vanaf vandaag te beluisteren. Dat meldt het Onderwijsmuseum.

Op doordeweekse dagen verplaatsten de meeste schoolkinderen zich tussen thuis en school. Lopend, steppend, fietsend of met de auto gebracht door de ouders. Maar voor schipperskinderen, wier woonadres steeds van locatie veranderden, was dit allesbehalve eenvoudig. Lange tijd waren deze kinderen vrijgesteld van de leerplicht, die in 1901 werd ingevoerd. Pas in 1969 werd ook voor hen het onderwijs verplicht. Tot die tijd moesten ouders beslissen of hun kinderen aan boord bleven om te helpen, of naar een schippersinternaat aan wal gingen.

Schippersinternaten 

Dordrecht, met zijn rijke binnenvaartgeschiedenis, was de thuisbasis van meerdere schippersinternaten. Hier konden kinderen van schippers wonen en onderwijs volgen terwijl hun ouders op het water waren. Het laatste van deze internaten sluit in 2024 zijn deuren, waarmee een tijdperk tot een einde komt.

De podcast duikt in de geschiedenis en de ervaringen van schipperskinderen die op deze internaten verbleven. Hoe zag het leven in het internaat eruit? Hoe hebben zij het ervaren, en waarom verdwijnen deze internaten nu?

Podcastaflevering 

In de aflevering spreekt het museum met Jos Hubens, oprichter van het Binnenvaartmuseum in Dordrecht, en zijn zus Angelique Hubens, beiden opgegroeid als schipperskinderen. Ook schuift Jacques Dane van het Nationaal Onderwijsmuseum aan. Samen bespreken zij de opkomst en het verdwijnen van de schippersinternaten, de binnenvaart, en de opleiding van nieuwe schippers.

'Dordrecht en Water' 

Het Nationaal Onderwijsmuseum is trots om een van de winnaars te zijn van de ‘Dordrecht en Water’ sponsorbijdrage regeling, mogelijk gemaakt door het Havenbedrijf Rotterdam en Dordrecht Marketing en Partners. Deze bijdrage ondersteunt activiteiten die de band van Dordrecht met het water en de maritieme geschiedenis onder de aandacht brengen. Door deze steun is de podcast tot stand gekomen.

De podcast is gemaakt in samenwerking met Jos Hubens van het Binnenvaartmuseum Dordrecht en zijn zus Angelique Hubens.

Door: Nationale Onderwijsgids