Middelbare scholier wil graag les in EHBO om later levens te kunnen redden

Middelbare scholieren geven aan dat ze te weinig weten over EHBO. Eén op de drie scholieren zegt er iets vanaf te weten. Drie jaar geleden liet de Tweede Kamer onderzoek doen naar hoe er in het voortgezet onderwijs meer aandacht besteed kon worden aan eerste hulp bij ongelukken. Maar het onderwijs zit vol, dus is daar wel tijd voor? Dat meldt De Telegraaf.

Bijna alle scholieren willen meer EHBO-lessen. Dat blijkt uit een enquête van het Rode Kruis. De scholieren willen voorbereid zijn mocht er iets op straat of met hun ouders gebeuren.

Levensreddende handelingen 

In het onderwijs is er amper aandacht voor levensreddende handelingen. Een merendeel van de scholieren krijgt geen les over EHBO op school. Een derde van de ondervraagde middelbare scholieren had weleens een EHBO-les gehad.

Kennis van scholieren 

In 2019 onderzocht het Rode Kruis de kennis van scholieren. Radio-dj Rob van Someren en artsenorganisatie Schok & Pomp haalden met een petitie zo’n 60.000 handtekeningen op. De lesstof op middelbare scholen zou ook EHBO-kennis moeten bevatten.

“Scholen zijn juist de plek om te leren over wat je moet doen bij EHBO”, aldus woordvoerder van het Rode Kruis Bastiaan van Blokland. De lesstof kan het Rode Kruis zelf aan de scholen leven. Bij welk vak EHBO gegeven wordt, maakt dan niet zoveel uit. “Logischerwijs denk je aan gymnastiek, maar EHBO kan ook een onderdeel zijn van Maatschappijleer of Verzorging.”

Lesprogramma 

Zou zo’n EHBO-les wel in het lesprogramma passen? Volgens woordvoerder van de VO-Raad, Stan Termeer, is het lesprogramma nu al vol. Het nieuwe lesprogramma zorgt voor meer dan de helft van de lesruimte op de middelbare school. Of de EHBO-les daartussen past of dat scholen zelf de overgebleven vrije ruimte in mogen vullen blijft dan de vraag. Het ligt aan de school zelf wat ze belangrijk vinden. Dat kan een EHBO-les zijn, maar ook een religieuze-of klimaatles.

EHBO-diploma 

Duizenden scholieren halen elk jaar een EHBO-diploma. Maar er lopen in Nederland een miljoen middelbare scholieren rond. Als deze jongeren trainen is voor het Rode Kruis onhaalbaar.

Cursussen 

Wel zijn er speciale cursussen gemaakt voor docenten en instructeurs. Docenten mogen tenslotte al lesgeven. Het Rode Kruis stelt ook altijd voor om de EHBO-lessen te geven rondom een themaweek of om er een dagdeel voor vrij te maken. “Op schoolroosters, docenten en lokalen komt op die manier minder druk te liggen."

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk