'Kies voor een opleiding waar je alles leert en je interesses ontdekt'

In het voortgezet onderwijs komt vaak al naar buiten of je een alfa-, bèta- of gamma-leerling bent. Een opleiding in die richting is dan ook de meest logische keuze. Derdejaarsstudent aan het University College Roosevelt (UCR) Nienke van Houwelingen zegt dat het ook anders kan. Maar een brede oplossing is volgens keuzecoach Heleen Barkema juist niet de oplossing. Dat meldt de Gelderlander.

Nienke is een student met een hele brede interesse. Ze koos dan ook voor een opleiding tot ‘wereldburger’. Bij die opleiding kun je eigenlijk alles leren. Het huidige schoolsysteem, waarin je op de middelbare school eigenlijk al kiest welk werk je later gaat doen, vindt Nienke niet juist. “Het onderwijs kijkt te veel naar cijfers.”

Holistische benadering 

Het UCR kijkt niet naar cijfers. De onderwijsinstelling gebruikt een holistische benadering en kijkt naar de hele persoon. Nienke volgt de driejarige, Engelstalige opleiding Liberal Arts & Sciences aan de instelling. Aan de start van je studie begin je heel breed en uiteindelijk kom je erachter wat je echt interessant vindt.

Keuze uitstellen

Keuzecoach Heleen Barkema geeft aan dat een deel van de scholieren perfect voor zo’n brede opleiding kunnen gaan. Maar na het University College moet er toch een keuze gemaakt worden. “Je kan ook voor zo’n opleiding kiezen omdat je echt nog niet weet wat je wil doen en worden. Na het University College moet je toch echt een keuze maken voor het vervolg in je loopbaan”, aldus Barkema.

Toekomst en succes is maakbaar 

Een gedeelte van de studenten denkt dat ze hun toekomst en succes zelf kunnen maken door de juiste keuzes te maken. Dus bijvoorbeeld de juiste studiekeuze. Maar dat een studiekeuze maakbaar is, zorgt juist voor veel stress bij studenten. Studenten, docenten, maar ook ouders moeten aanvaarden dat het leven vaak onvoorspelbaar is. “Het maakt niet uit dat je fouten maakt.”

'Foute' studiekeuze 

Een ‘foute’ studiekeuze hoeft niet het einde van de wereld te zijn. 30 procent van de hbo- en wo-afgestudeerden in Nederland had in 2018 een baan die niet aansloot op de studie die ze gevolgd hadden. In dat CBS-onderzoek werd er gesproken van een ‘mismatch’ tussen studie en werk, maar zo erg hoeft dat helemaal niet te zijn. Leerlingen moeten namelijk al op jonge leeftijd een keuze maken. “Maar door het leven heen veranderen je interesses en verwachtingen nog”, stelt Barkema.

Je hart volgen

Om voor de juiste studie te gaan is het belangrijk om naar je eigen leefwereld te kijken. Een student die op alle vakken van het gymnasium hoog scoorde, kreeg altijd te horen dat hij overal goed in was. Maar die jongen is uiteindelijk een mbo-opleiding gaan doen. Na die opleiding ging hij nog een andere opleiding volgen, maar volgens Barkema moet je gewoon je hart volgen.

Nienke van Houwelingen volgt op dit moment ook gewoon haar hart. Na het University College vertrekt Nienke naar Utrecht. Met de opleiding die ze nu volgt kan ze in Utrecht in een jaar haar bachelor Rechtsgeleerdheid halen. 

Door: Nationale Onderwijsgids /F emke van Arendonk