Utrechtse Muziekschool werkt achter de schermen aan een doorstart

Een aantal oud-muziekdocenten van de Utrechtse Muziekschool willen heel graag een doorstart maken. Met de gemeente Utrecht wordt er al van alles besproken over het huren van lokalen. Toch zijn er ook docenten die het zelf willen doen. Dat meldt het AD.

Miranda Roodenburg geeft al twaalf jaar lessen Muziek op Schoot. Het pand van e Utrechtse Muziekschool is al vijf jaar haar thuis. Stichting Domus, waar de Utrechtse Muziekschool onder valt, ging failliet. Roodenburg moest noodgedwongen stoppen met lesgeven.

Gebouw verlaten 

Eind juni liet de curator aan de Utrechtse Muziekschool weten dat ze het gebouw moesten verlaten. Voor de zeventig docenten en hun leerlingen was er nog veel onduidelijk. Roodenburg vindt het vooral voor de kinderen jammer, maar zelf geeft ze aan dat ze haar muzieklessen ook nog wel kan geven op een kinderdagverblijf.

En Roodenburg is niet de enige die naar een andere locatie is gegaan. Ukelele-docent Mari-Anne Hof geeft haar lessen overal. “Lesgeven doe ik nu voornamelijk thuis. Maar de klarinetleraar kwam ik laatst tegen in een oefenruimte aan de Oudegracht. De contrabaslerares fiets nu naar al haar leerlingen voor de lessen.”

Muziek in het oude gebouw 

Vijftig docenten zijn nu druk bezig om weer muziek te gaan maken. Daarvoor hebben ze zelfs een speciale WhatsAppgroep opgericht. Cello-docent Floris Dercksen is een leraar die met de gemeente aan het praten is over het gebouw. De gemeente beheert nu het oude pand van de Utrechtse Muziekschool en vraag voor het huren van lokalen een hoge prijs. Hoeveel docenten die prijs ook daadwerkelijk willen betalen weet Dercksen nog niet zeker. Vooral privélessen worden erg duur op deze manier.  Maar muziekles geven aan de leerlingen vindt Dercksen het belangrijkste.

Drumdocent Teun van Zoggel trekt zijn eigen plan. Hij gaf zijn lessen aan de vestiging van de Muziekschool in Leidsche Rijn. Sinds kort heeft hij een eigen drumschool geopend. Aanmeldingen voor proeflessen druppelen gestaag binnen. De reguliere lessen beginnen in oktober.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk