Tachtig procent van de expats kan niet rijden, maar heeft wel Nederlands rijbewijs

Rijschoolhouders in de omgeving van Eindhoven maken zich grote zorgen. Het rijbewijs van buitenlandse kenniswerkers kan via een speciale regeling heel makkelijk omgewisseld worden naar een Nederlands exemplaar. Rijexamen doen in Nederland is dan niet meer nodig. Rijschoolhouders vinden juist dat dat de expats hier nog niet de weg op kunnen. “Het rijbewijs krijgen veel expats gewoon bij een bakje boter”, aldus rijschoolhouder John Dekker. Dat meldt Omroep Brabant.

Volgens rijschoolhouders maken expats veel gevaarlijke fouten. Zoals met een lage snelheid invoegen op de snelweg, van rijstrook wisselen zonder te kijken en spookrijden gebeurt vaker dan je denkt.

Vreemde manier autorijden 

Rijschoolhouder Dekker geeft aan dat de expats wel gewend zijn om auto te rijden, maar dat dit vaak op een vreemde manier gaat. “Het is het recht van de sterkste, men doet maar wat.”

Rijbewijs zonder rijexamen omruilen 

Via een belastingtechnische regeling uit 1995 kunnen expats hun rijbewijs zonder Nederlands rijexamen omruilen. Dit geldt alleen voor hoogopgeleide werknemers van buiten de EU die ook nog eens minimaal 46.000 euro bruto per jaar verdienen. Het was dan ook de bedoeling om meer hoogopgeleide expats naar Nederland te laten komen.

Extra rijlessen 

Toch zijn er altijd een aantal expats die wel voor extra rijlessen kiezen na het omruilen van hun rijbewijs. En lang niet iedereen rijdt slecht, maar 80 procent van de expats zou eigenlijk geen rijbewijs mogen hebben. Na vijf rijlessen in Nederland zeggen de expats vaak ook dat ze er wel klaar voor zijn. Maar eigenlijk zullen zij nooit binnen vijf tot tien lessen een roze pasje halen.

Rijschool John Dekker krijgt jaarlijks aanvragen van honderden expats voor extra rijlessen. Dekker herkent de expats zeer gemakkelijk, want ze kunnen vaak niet autorijden. “In India hoef je alleen maar een rondje te rijden over een parkeerterrein en dan heb je al je rijbewijs. Dat is heel wat anders dan hoe wij in Nederland ons rijbewijs halen.”

Apart examen afnemen 

De rijschoolhouders vinden dat de regeling voor expats snel moet worden afgeschaft. Een apart examen voor expats zou zelfs het allerbeste zijn. Een toets door het CBR voordat de expats hun rijbewijs omwisselen. Hetzelfde als dat er nu al bij ouderen gebeurt.

Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk