Logo_algemene_onderwijsbond_aob_logo

'Een creatieve optelsom van oud nieuws en aannames'. Zo noemt de Algemene Onderwijsbond de melding van het ministerie van OCW dat er 1,2 miljard euro aan investeringsgeld beschikbaar komt voor het onderwijs. “Wie deze lijst aan investeringen bestudeert, komt geen nieuws tegen,” aldus voorzitter van de AOb Walter Dresscher. Dit meldt de AOb. 

Volgens de AOb zijn de cijfers in het donderdag naar buiten gebrachte bericht gerecycled. Dresscher: “Ik heb even naar de site van het ministerie van OCW gekeken: met verhalen over de investeringen via de zogenoemde sectorakkoorden zijn we het afgelopen jaar al een keer of twaalf geconfronteerd.” Ook het herstakkoord, waarin een extra 600 miljoen euro ter beschikking van het onderwijs werd gesteld, is meegerekend. 
 
Dresscher stoort zich eraan dat het OCW liever doet alsof het feest is dan een constructieve discussie aan te gaan over hoe deze onderwijsmiddelen uitgegeven moeten worden. “Er wordt van alles van stal gehaald,” zo stelt hij, “tot aan cao-afspraken toe.” Het OCW neemt echter niet deel aan de cao-onderhandelingen. Daarnaast worden er aannames gemaakt in de brief, want de cao voor het primair onderwijs wordt meegerekend terwijl deze nog niet afgekaart is. “Er ligt een principeakkoord tussen de onderhandelaars dat in september wordt voorgelegd aan de leden van zowel de bonden als de werkgevers,” zo verklaart de voorzitter van de onderwijsbond. “Daarbij heeft de opsteller van de brief niet goed gelezen: de ruimte voor professionalisering wordt betaald uit bestaand arbeidsvoorwaardenbudget. Evenmin is er een deal gesloten over 500 euro per personeelslid. Dat wilden wij graag, maar het was volgens de werkgevers onbetaalbaar daar een recht van te maken. Het geld zit in de lumpsum van de schoolbesturen en die kunnen er mee doen wat ze willen. Het ministerie maakt nu goede sier met niet-bestaande afspraken. Daarmee is het een vrij bizarre brief.'
 
 © Nationale Onderwijsgids