Normal_docent_leraar_school_les_onderwijs

Zouden ambtenaren van het ministerie van Onderwijs misschien een tijdje met een docent mee moeten lopen om zo aan den lijve te ondervinden hoe Haagse regelgeving tot overbodige werkdruk leidt? Magazine Punt Avans legde deze vraag voor aan de bestuurders van de Hanzehogeschool Groningen, Hogeschool Rotterdam, NHTV Breda en Avans hogeschool. De ambtenaren zijn welkom, zo blijkt. Dit meldt Punt.avans.nl. 

Dat de ambtenaren zullen schrikken van wat ze in de hogeschool meemaken, lijkt Henk Pijlman, voorzitter van de Hanzehogeschool Groningen, sterk. Toch vindt Pijlman het een goed idee. 'Ik zou het sowieso goed vinden als ambtenaren werkstages lopen in het onderwijs. Ze moeten weten hoe het werkveld eruit ziet waar ze dienstbaar aan zijn. Ik sta zelf ook regelmatig voor de klas.’
 
Ron Bormans, collegevoorzitter van de Hogeschool Rotterdam, denkt ook dat het leerzaam is voor de ambtenaren om mee te lopen. ‘Ambtenaren zijn van harte welkom om dat bij ons te komen doen. Krijgen ze ook een gevoel bij wat het hbo is en wat het zo bijzonder maakt.' Bormans denkt echter, net als Pijlman, dat het niet gaat helpen in het verminderen van de werkdruk.  
 
Collegevoorzitter van de NHTV Breda, Hein van Oorschot, is ook iets terughoudender. 'Het is zeker interessant’, vindt Van Oorschot, ‘maar je moet het project goed “framen” wil het zinvol en informatief zijn.’ Volgens hem is werkdruk namelijk relatief:  werkdruk verschilt vaak per organisatie en de manier waarop dingen worden georganiseerd. Bovendien maakt het tijdstip van meelopen ook veel uit. Vlak voor de tentamens is de werkdruk namelijk anders dan in het begin van het blok. 
 
Ook bestuursvoorzitter van Avans, Paul Rüpp, plaatst wat kanttekeningen bij het plan. ‘Ik weet niet of dat een goed idee is, omdat de situatie in het hbo van een andere orde is dan in het primair of voortgezet onderwijs, waar het ministerie docenten veel verplichte verslaglegging heeft opgelegd. Dat geldt in het hbo minder.’ 
 
© Nationale Onderwijsgids