
De Week van de Lentekriebels gaat opnieuw niet geruisloos aan ons voorbij. Leraren vinden de voorlichting erg belangrijk, maar ouders weten niet zo goed wat ze met de lesinhoud aan moeten. Hoe gaan basisschoolleraren om met kritische ouders? NU.nl. sprak met drie leraren.
De Week van de Lentekriebels is een initiatief van kenniscentrum Rutgers. Lessen over seksualiteit, relaties en weerbaarheid dragen bij aan een veilige en gezonde ontwikkeling van kinderen. Van alle scholen in Nederland doet 36 procent mee aan het jaarlijkse lesprogramma.
Week van de Lentekriebels
Voor de vijfde keer doet Jelle van Gastel mee aan de Week van de Lentekriebels. Hij geeft les aan groep 6 van basisschool De Spindel in Bavel. Van Gastel vindt het goed dat elk kind een kleine hoeveelheid aan seksuele voorlichting krijgt.
Leerkracht van groep 5/6 op basisschool Ste. Marie in Huijbergen, Dave Baecklant, is het daarmee eens. Voordat het Lentekriebelspakket werd bedacht, gaf hij al seksuele voorlichting aan zijn leerlingen.
Civitas Christiana
Vorige week sleepte Rutgers nog stichting Civitas Christiana voor de rechter. Over de Week van de Lentekriebels werden flyers en brieven met daarin leugens door de stichting verspreid. Basisschoolleraar Van Gastel kreeg ook zo’n brief en het viel hem meteen op dat de tekst in de brief heel suggestief is. “Het lesmateriaal wordt uit de context gehaald.”
Met dildo's staan we niet in het klaslokaal
Baecklant vroeg zich boos af of er echt mensen waren die geloofden dat de leraren met dildo’s in het klaslokaal verschenen. “Ik heb ze gevraagd of ze bij mijn les wilden kijken, zodat ze kunnen zien wat we met het lesmateriaal doen. Dat kreeg ik nooit een antwoord op.”
Achtergrond van de ouders
Van Gastel geeft les in een ‘wit, hoogopgeleid dorp’. De leraren waarmee NU.nl sprak, gaven allemaal aan dat de achtergrond van de ouders een rol speelt in het kritiek leveren. Van Gastel heeft vrienden die in andere wijken lesgeven en daar wel veel kritiek ervaren. “Ouders stappen meteen naar de directie.”
Desinformatie en bedreigingen
Steeds minder scholen doen nog mee aan de Week van de Lentekriebels vanwege de verspreiding van desinformatie en het bedreigen van leerkrachten en schrijvers. Baecklant nodigt ouders tijdens zijn lessen uit om te laten zien dat er niets raars wordt besproken. Kinderen uit zijn klas mogen hem ook van alles vragen, maar hij geeft alleen antwoord op nuttige vragen. “Een meisje uit groep zeven was benieuwd hoe ik thuis heb verteld dat ik homo ben. Het is alleen maar goed om daarover te praten.”
Seksuele voorlichting
Sommige ouders willen niet dat kinderen seksuele voorlichting opgedrongen krijgen vanuit school, maar dat ze het zelf gaan ontdekken. De leraren maken duidelijk dat ze kinderen niet aanzetten tot zelfbevrediging, zoals eerder op social media te lezen was.
Sociale media
Baecklant ziet in zijn klas de invloed van sociale media. “Kinderen nemen alles aan van influencers. Daarom is het juist nu heel belangrijk om te bespreken wat er gebeurt met je lichaam en hoe je daarmee omgaat.”
Door: Nationale Onderwijsgids / Femke van Arendonk