Normal_leraar

Het aantal lopende WW-uitkeringen bij UWV nam in juli toe met 10 duizend tot 420 duizend, maar ligt wel 3,8 procent lager dan vorig jaar. De stijging in juli wijkt af van de dalende trend in de WW in de afgelopen periode. Naar sector bekeken ziet UWV in de maand juli vooral een relatieve toename vanuit het onderwijs, de uitzendbedrijven en de sector vervoer en opslag. Dit meldt het CBS. 

UWV noteerde in de maand juli meer nieuwe uitkeringen (+5,5 procent) dan in dezelfde maand een jaar geleden. Over de eerste zeven maanden van 2015 bezien is er echter sprake van een daling van 12 duizend (-3,3 procent) uitkeringen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De daling is volledig toe te schrijven aan mannen. In dezelfde periode nam het aantal werkhervattingen met 4 procent toe, bij 50-plussers was de toename zelfs 18 procent.

Vergeleken met juni is de stijging van het aantal uitkeringen het sterkst in de leeftijdsgroep tot 35 jaar. De piek in het onderwijs is gebruikelijk in de zomer vanwege het aflopen van tijdelijke contracten aan het einde van het schooljaar.

Sinds 1 juli 2015 is de nieuwe Wet werk en zekerheid van kracht. De wet heeft ook gevolgen voor de onderwijssector. Niet alle scholen zijn blij met de nieuwe Wet werk en zekerheid. Door invoering van de nieuwe wet moeten invallers na twee of drie tijdelijke contracten een vaste baan krijgen. Er werd gevreesd dat door invoering van de nieuwe wet tijdelijke krachten hun baan kwijt zouden raken. Dit komt omdat de school de tijdelijke kracht niet in dienst wil nemen en het contract niet meer mag verlengen. De nieuwe wet zorgt voor veel beroering in het onderwijsveld.

© Nationale Onderwijsgids