Ongedocumenteerde jongeren lopen Marathon voor recht op onderwijs

Een groep ongedocumenteerde jongeren loopt op zondag 13 april de 1/4 Marathon Rotterdam om aandacht te vragen voor de uitdagingen waarmee zij dagelijks worden geconfronteerd. Deze zogeheten Dreamers hebben nauwelijks toegang tot onderwijs en werk, terwijl ze wel al van jongs af aan deel uitmaken van de Nederlandse samenleving. Met deze actie roepen de jongeren de Nederlandse overheid op: geef ons de kans om onze talenten, kennis en vaardigheden in te zetten en volwaardig mee te doen in de samenleving. Dat meldt het Kansfonds. 

In Nederland wonen duizenden Dreamers: jongeren die hier geboren en/of getogen zijn, de taal spreken en Nederland als hun thuis beschouwen, maar geen verblijfspapieren hebben. Bijvoorbeeld doordat hun ouders ongedocumenteerd zijn. Door hun verblijfsstatus lopen ze vast in het Nederlandse systeem: ze mogen niet werken en na hun 18e vervalt bovendien hun recht om aan een nieuwe opleiding te beginnen. Dreamers verliezen zo kostbare jaren van hun leven, juist in de leeftijdsfase dat zij hun leven moeten opbouwen en hun talenten kunnen ontplooien.

Toegang tot onderwijs en werk 

De hardloopwedstrijd staat symbool voor de lange adem die deze jongeren nodig hebben in hun strijd voor gelijke kansen. "Leven zonder papieren is als een marathon zonder eindpunt", zegt Aly, een van de lopers. "Hoe hard we ook rennen, zonder papieren blijven veel deuren gesloten. Met onze deelname aan de Rotterdam Marathon willen we laten zien dat we doorzetters zijn, aandacht vragen voor onze situatie en voor een toekomst waarin elke jongere toegang heeft tot onderwijs en werk."

Betere toegang tot onderwijs en werk 

Met de slogan ‘Wij rennen voor een toekomst zonder barrières’ vestigen de jongeren de aandacht op hun situatie. Ze pleiten onder andere voor betere toegang tot onderwijs en werk. De jongeren worden ondersteund door ROS (Rotterdams Ongedocumenteerden Steunpunt), Kansfonds, ASKV Steunpunt Vluchtelingen, LOS (Landelijk Ongedocumenteerden Steunpunt), Vluchtelingen in de Knel en Giving Back Projects, die zich inzetten voor een humaan en rechtvaardig beleid voor jongeren zonder verblijfspapieren. Tijdens de marathon zullen sympathisanten langs het parcours staan om de boodschap van de Dreamers kracht bij te zetten. "Wij wonen hier, wij horen hier en willen onze kennis en talenten benutten", aldus Emilia van het Dreamers loopteam. "Het is tijd dat Nederland ons ziet en erkent."

Door: Nationale Onderwijsgids