Docent Nederlands Jelmer Evers geeft les aan het UniC in Utrecht en is genoemd als een van de 50 kanshebbers op de Varkey Foundation Global Teacher Prize 2016. Deze prijs wordt voor de tweede keer uitgereikt en wordt veelal omschreven als de Nobelprijs voor leraren. Het prijzengeld van 1 miljoen dollar is het hoogste in zijn soort. Dat meldt de Varkey Foundation.
De Global Teacher Prize is ingesteld als erkenning van één uitzonderlijke leraar die een uitmuntende bijdrage heeft geleverd aan het beroep en daarnaast om de belangrijke rol die leraren in de maatschappij spelen, in de schijnwerpers te zetten. Door duizenden verhalen van helden te vertellen, hebben we de levens van jonge mensen getransformeerd. De prijs is bedoeld om het bijzondere werk van miljoenen leraren uit de hele wereld tot leven te brengen.
De top 50 van leraren op de shortlist is gekozen uit 8000 nominaties en aanmeldingen uit 148 landen over de hele wereld. De top 50 shortlist bevat vertegenwoordigers uit 29 landen en door hun verhalen te vertellen, hoopt de Varkey Foundation dat het publiek zich zal mengen in enthousiaste debatten over het belang van leraren. De winnaar wordt in maart 2015 bekendgemaakt tijdens het Global Education and Skills Forum in Dubai.
Evers, die vorig jaar ook al in de top 50 shortlist stond, streeft ernaar holistisch onderwijs te geven en is een vooraanstaand hervormer geworden van het Nederlandse onderwijssysteem om de professionele positie van leraren te versterken en traditionele, gestandaardiseerde tests achterwege te laten. Hij werkt tevens aan de ontwikkeling van een internationaal netwerk voor leiderschap in onderwijs, ondersteund door drie boeken die hij heeft geschreven, waaronder 'Het Alternatief', een van de meest invloedrijke boeken over onderwijs in Nederland. Zijn boeken beschrijven een modern alternatief voor de op toetsen gebaseerde benadering van het vormgeven van onderwijsbeleid. Hij was tevens betrokken bij de ontwikkeling van een innovatieve lerarenopleiding waar leraren zullen worden getraind als ontwerpers en leiders.
© Nationale Onderwijsgids