Normal_normal_eenzaam_depressie_ggz_pychiatrie

Burn-outklachten in het onderwijs zijn in 2015 flink gedaald ten opzichte van eerdere jaren. Dit blijkt uit de laatste peiling van de Nationale Enquête Arbeids-omstandigheden (NEA) van TNO en CBS. Dit meldt de Algemene Onderwijsbond.

In 2015 had 18 procent van het onderwijspersoneel last van burn-outklachten tegen 21 procent in 2014. Dit is na jaren van geleidelijke stijging van de klachten een duidelijke daling. Hiermee zit onderwijs weer op het niveau van 2011.  
 
De daling van burn-outverschijnselen komt niet alleen bij onderwijs voor, maar is te zien in meer sectoren. Het onderwijs echter laat wel de grootste daling zien. Volgens onderzoekers komt dit doordat het aantal reorganisaties binnen de onderwijssector verminderd is. Ook is het aantal oudere werknemers afgenomen. Daarnaast maken minder mensen zich zorgen over hun baan. Op emotioneel vlak zijn ook veranderingen gaande. Steeds meer mensen zeggen niet of minder emotioneel betrokken te zijn bij hun werk. Daarnaast ervaren meer mensen ondersteuning vanuit de organisatie. 
 
Toch blijft het onderwijs met 18 procent de sector waar de meeste burn-out verschijnselen te vinden zijn. Mensen die werken in de communicatie (16 procent) en industrie (15 procent) hebben ook veel kans op burn-out klachten. Het gemiddelde van Nederland bedraagt 13 procent. Het minste stress kennen horeca en landbouw, daar ligt het percentage burn-outklachten op 11 procent. 
 
© Nationale Onderwijsgids